неділю, 12 лютого 2012 р.

Бокораш на значках та монетах


Кляуза на річці Турбат в межах теперішнього Тячівського району. Фото 12 вересня 1916 року. Кляуза (нім. klause — «ущелина») — гідротехнічна споруда, призначена для сплаву лісу маловодними гірськими річками Карпат. На одній річці часто будували каскад кляуз. У водосховищі кляузи акумулювали ліс, який звозився з навколишніх лісорозробок, та з колод (кльоців) формували невеликі плоти — дараби. З дарабів, скріплених послідовно між собою, формували один великий пліт — бокор. У призначений час відкривали систему шлюзів греблі, і бокори, підхоплені велетенським водним потоком, зносились вниз у долину. Таким чином кляузи на певний відрізок часу піднімали рівень води у верхів'ях річок, щоб ліс безперешкодно міг транспортуватись мілководдям до повноводнішої річки або до іншої кляузи.
 
 Словничок:
Дараб (угор. darab — «частина, шматок»)
Бокор (угор. bokor — «кущ», «жмут»)
Кляуза (нім. klause — «ущелина»)
Кльоц (нім. klotz — «колода»)
Бокора́ш  — назва плотогона, здебільшого на Бойківщині та Гуцульщині, який займався сплавом лісу річками в Українських Карпатах.
Стовбури зрізаних та очищених від гілок дерев в'язали у плоти, які, у свою чергу, зв'язували один за одним у своєрідну, інколи досить довгу, вервечку. Так утворювався один пліт — бокор. Бокораші стояли спереду плоту і спеціальними веслами-стернами управляли ним, щоб уникнути мілин та великих валунів у річці і щоб пліт не винесло на берег. Бокорашів було 3—5, інколи й більше — залежно від величини плоту і складності та довжини маршруту.
На Закарпатті для сплаву використовували порівняно повноводні річки, наприклад:Теребля, Ріка
Робота бокорашів була важка і небезпечна. Інколи траплялися нещасні випадки: комусь затиснуло ногу між мокрими слизькими колодами, хтось від несподіваного удару об підводне каміння падав з плоту в річку тощо.
Сплав лісу на річці Тересва. Поштівка 1908 року

Проходження плотів (бокорів) з бокорашами під мостом на річці Теребля. 1930-і роки
Фото: Vadas Ernő

З розширення мережі залізниць і приходом у гори важкої техніки сплавляти ліс річками стали дедалі рідше. На Бойківщині сплав лісу припинився у 1940-х роках. На Гуцульщині останній пліт пройшов Черемошем у серпні 1979 року. Так відійшла в минуле давня традиційна професія населення Українських Карпат — робота бокорашів.
Про працю бокорашів можна більше довідатися в Музеї лісу і сплаву, що на Закарпатті.


Немає коментарів:

Дописати коментар