вівторок, 14 лютого 2012 р.

Значки "Шелестівська церква" та "Музей-село в Ужгороді"

На значку зображення хати з присілку Ясиня - Кевелів, вік якої перевіщує 250 років (!)
На південному схилі Замкової гори, під стінами величного Ужгородського замку на площі 5,5 га розташований один з перших в Україні Закарпатський музей народної архітектури та побуту, побудований в 1970 р. в місці, яке називали “Відьмина яма” і де раніше спалювали тих, кого звинувачували у чаклунстві.
Жителі міста називають музей просто “село”.
Експозиція ужгородського скансену налічує 12 хат, гражду, корчму, водяний млин, ступу-сукновальню, кузню, церкву, дзвіницю, каплицю, школу,а загалом – понад 14 тисяч експонатів.
Відвідувачі можуть ознайомитися зі зразками житла і садиб закарпатців низовинних районів – долинян, а на пагорбі – горян (лемків, бойків та гуцулів), а також типовою угорською та румунською архітектурою.
Типова гуцульська хата, схожа на представлену в музеї хату з села Верхнє Водяне Рахівського району

Дерев’яна церква св. Архангела Михаїла із с. Шелестово Мукачівського району, 1777, визнана на початку 20 ст. найвидатнішим зразком народної архітектури Закарпаття. В 1927 р. для кращого збереження була перенесена з рідного с. Шелестова до Мукачева, а в 1974 р. – до Ужгорода.
Шелестівська церква - одна з найкращих дерев'яних церков України. Серед кількох збережених церков лемківського стилю Шелестівська вирізняється бездоганними пропорціями, особливою стрункістю, чудово проробленими художніми деталями. Висока барокова вежа сповнена чарівної грації, баня над вежею має розвинуті грані і вище – ажурну аркаду відкритого ліхтарика, увінчаного главкою з кованим хрестом.

Немає коментарів:

Дописати коментар