суботу, 4 лютого 2012 р.

Значки, медаль та нагрудні знаки 128-ї окремої гвардійської гірсько-піхотної Закарпатської бригади та частин, що входили до її складу

1992 рік. На значку зображення тризубу - малого державного гербу України та напис: - 70 років 128 гв. мсд (128 гвардійській мотострілецькій дивізії)
а
128-а окрема гвардійська гірсько-піхотна Закарпатська бригада Сухопутних військ Збройних Сил України — з'єднання механізованих військ України, що організаційно підпорядковане 13-му армійському корпусу; штаб дивізії знаходиться в місті Мукачево, підрозділи дислокуються на території Закарпатської області. Створена у 2004 році на базі 128-ї окремої гвардійської механізованої Туркестансько-Закарпатської двічі Червонопрапорної дивізії. Більше інформації тут.
Інший варіант цієї відзнаки
о
Полковий знак 128 "закарпатської" бригади зразка 2017 року. Зображення з фейсбук-сторінки "Підприємство "Геральдмайстер", яке і виготовило цю відзнаку

о

1989 рік. На значку напис російською: - "50 лет Гвардейскому Севастопольскому ордена Богдана Хмельницкого мотострелковому полку имени Болгаро-Советской дружбы. Ужгород 1989". Зображення бронетранспортера, радянського нагрудного знака "Гвардія" та радянського ордена Богдана Хмельницького.
327-й гвардійський Севастопольський двічі Червонопрапорний ордена Богдан Хмельницького механізований полк розташовувався в Ужгороді. Під час німецько-радянської війни відзначився при визволенні Криму, за що й отримав почесне найменування «Севастопольський» (наказ ВГК № 136 від 24.05.1944 р.). Гвардійське Знамено вручено в серпні 1944 р. На момент розпаду СРСР іменувався 327-й гвардійський мотострілецький Севастопольський ордена Богдана Хмельницького полк ім. Радянсько-болгарської дружби. У 2004 р. був переформований на 15-й окремий гвардійський гірсько-піхотний Севастопольський ордена Богдана Хмельницького батальйон. Це єдиний підрозділ Збройних Сил України, призначений для ведення бойових дій у гірських умовах. Тренування батальйону проходять на 234-му Ужгородському загальновійськовому полігоні (с. Оріховиця Ужгородського р-ну), спорудженому у 1982 р. для гірсько-піхотної підготовки підрозділів, що направлялися до Афганістану.

Інші "військові" значки Закарпаття тут і тут

Немає коментарів:

Дописати коментар