вівторок, 7 лютого 2012 р.

Значки військових формувань Червоної Армії, що 1944 року виганяли нацистських окупантів з Закарпаття

Значки: 1. Ветеран 8 та 1 Повітряних армій; 2. Восьмая Повітряна армія 1942-1977; 3. Ветеран 8 Повітряної армии.

Серед інших з'єднань у складі 8 Повітряної армії був й 13-й Гвардійський бомбардувальний авіаційний полк, якому у жовтні 1944 р. присвоїли почесне найменування "Ужгородський"
Значок 1991 року "50 років 13-му Гвардійському Ужгородському бомбардувальному авіаційному полку". Напис рос.: - "13-й Гв/ардейский/ УжгородскийБАП /бомбардировочный авиационный полк/. 50 /років/. СУ-2 (літак-бомбардувальник конструкції П. Сухого)


8 Повітряна армія підтримувала війська 4-го Українського фронту при подоланні Карпат і звільнення Закарпатської України, Чехословаччини та південних районів Польщі.

Протягом листопада-грудня 1944 року на польовому аеродромі біля села Егреш (так до вигнання нацистських окупантів називалось село Олешник, що у Виноградівському районі,базувався 571-й штурмовий авіаційний полк. В селі є пам’ятник стрілку-радисту Івану Соломіну, який загинув у повітряному бою 22 грудня 1944 року на околиці села в урочищі Гомокічіно, поблизу Чорного Потоку.




Вісімна́дцята а́рмія (18 А) — загальновійськова армія у складі Збройних сил СРСР під час Другої світової війни. Приймала участь у Карпатсько-Ужгородській наступальній операції (складовій частині стратегічної Східнокарпатської наступальної операції), метою якої було вигнання нациських окупантів з Закарпатської України.
Операція проводилася з 9 вересня до 28 жовтня 1944 року військами Четвертого Українського фронту, яким на той час командував І.Петров.
Станом на 18 жовтня після запеклих боїв в умовах бездоріжжя та важкодоступної гірсько-лісистої місцевості війська Четвертого Українського фронту оволоділи Руським, Ужоцьким, Верецьким, Яблуницьким перевалами, містами Рахів та Ясіня.
24 жовтня було звільнено Хуст,
26 жовтня - Мукачево,
27 жовтня визволено Ужгород.
У складі 18 армії, серед інших, на Закарпаття воювала і 24 Залізна стрілецька дивізія.
У післявоєнний період місцем дислокації дивізії був Прикарпатський військовий округ (у районі Львова). У 2003 переформована в 24-у окрему механізовану бригаду.
Повне найменування до переформування: 24-я мотострілецькаСамаро-Ульяновська, Бердичівська, ордена Жовтневої Революції, тричі Червонопрапорна,орденів Суворова і Богдана Хмельницького Залізна дивізія.
g

Немає коментарів:

Дописати коментар