суботу, 4 лютого 2012 р.

Значок "200 років Закарпатському арматурному заводу"

Офіс залізоробного заводу в Кобилецькій Поляні. Поштівка 1900 року
Чавуноливарний завод у Кобилецькій Поляні. Поштівка 1908 року

У зв'язку з наявністю в Кобилецькій Поляні покладів залізної руди в 1774 р. в селі було засновано металообробне підприємство, яке виготовляло знаряддя праці для Солотвинських соляних копалень. З будівництвом в Кобилецькій Поляні в 1787 р. доменної печі сюди перенесли металообробний завод з с. Дубового. Попит на продукцію настільки виріс, що місцевий рудник не міг забезпечити підприємство сировиною, і руду почали завозити з Шопурки, Бедевлі, Косівської Поляни, Менчула та інших місць. Металообробне підприємство зіграло велику роль в економічному розвитку Кобилецькій Поляни та навколишніх сіл. На початку XIX ст. на ньому щорічно вироблялося 1000-1500 цнт заліза. На видобутку руди працювали місцеві селяни, а на самому предлріятіі - німці-колоністи.
Одна з будівель колишнього чавуноливарного заводу (пізніше металообробного заводу «Інтернаціонал») в Кобилецькій Поляні. Фото кінця 1950-их років.

60-ті роки: - Славився своєю продукцією арматурний завод у Кобилецькій Поляні на Рахівщині. Його продукція - трубопровідна арматуране тільки користуваласяпопитом у країні, але й експортувалася за кордон"

2009 - ВАТ “Закарпатський арматурний завод” – на акціонерних зборах прийнято рішення про початок ліквідаційної процедури підприємства;

Немає коментарів:

Дописати коментар