понеділок, 6 лютого 2012 р.

Значок "Всесоюзний зліт юних туристів-краєзнавців. Закарпаття,1961"

"...У серпні 1961 року в Закарпатті відбувся Всесоюзний зліт юних туристів-краєзнавців (рос. Всесоюзный слёт юных туристов-краеведов. Закарпатье - 1961). На нього приїхало 178 команд (11 чол. кожна) - близько 2000 делегатів із усіх республік Радянського Союзу. Вони підбили підсумки Другої Всесоюзної експедиції піонерів та школярів, присвяченої 90-річчю з дня народження В.І. Леніна. Юні краєзнавці привезли на зліт численні експонати – зразки знайдених мінералів, колекції комах, гербарії, записи про зустрічі із знатними людьми країни, щоденники походів. Під час зльоту проводились змагання юних туристів, спортсменів, фотографів, учасників художньої самодіяльності..."
 о
газета "Сов. спорт" 16 серпня 1961 р.

о
1961 р. Зустріч учасників Всесоюзного зльоту на Закарпатті

Ось, що вдалося знайти про ці змагання:
"Ужгород! Мощені бруківкою вулиці і маленькі затишні площі. Старовинні будинки, позначені часом. Фонтан на площі, з якого тече ... мінеральна вода!
Наступного дня знайомство з містом. У старій його частині – фортеця, єпископський палац, костел…
Увечері похід в школу-інтернат, нас тепло зустрічають і обдаровують сувенірними гуцульськими топірцями, акварелями юних художників. Ми у відповідь – туристські значки юних краєзнавців Алтаю, виготовлені в Барнаулі за ескізами нашого вчителя малювання з Бобровки Малишева М.С.
Пізно ввечері – концерт молодіжного ансамблю пісні і танцю. Хлопців збирали спеціально для нас, учасників зльоту, по селах і селах. Такого темпераментного виконання гуцульських танців нам бачити ще не доводилося. «Суворі» сибіряки захоплено волають, долоні червоныють від овацій. Мелодійні пісні знаходять відгук у наших юних серцях.
Назавтра нас везуть в колгосп. Бригадир рільників, юна засмагла красуня, розповідає про досягнення «в нашому колгоспі»: кукурудза в два людських зрости, сильні качани. Обідаємо на польовому стані. Стіл ломиться від страв: наваристий борщ, фрукти, овочі, соки. На десерт нам дозволяють самостійно походити по колгоспному саду, поїсти з гілок дозрілі до цього часу сливи і дещо зібрати в торбинки. 
1961, перевал Уклин - приїзд учасників змагань
Нарешті нас везуть до місця проведення зльоту. Ужгород – Середнє – Мукачево – Чинадієво – Свалява. Відроги Вулканічного хребта, річка Латориця. Свалява ... Як ніжно і лагідно звучить назва цього маленького містечка, поблизу якого (на перевалі Уклин) розкинулося наметове містечко республіканського піонерського табору, що прихистив на час учасників зльоту.

Почалися будні зльоту: установка наметів на швидкість, туристична естафета, змагання в умінні розпізнавати мінерали, орієнтування по карті і на місцевості. Вечорами – багаття до небес, запальні танці юних танцюристів з Грузії, жартівливі змагання, танці дітвори, знайомства, обмін адресами.
Найяскравіше враження справив на нас виступ Закарпатського народного ансамблю пісні і танцю, сформованого з працівників місцевих ліспромгоспів. Дивовижна самовіддача, темпераментність, м'які голоси, задушевні мелодії. Красиві ставні люди з широкою і щирою посмішкою. «Верховина, мати моя, вся краса твоя чудова у мене на очах...» Я із задоволенням мугикаю цю мелодію і до цього дня.
На завершення зльоту нам представили показові виступи дорослих туристів, що вправно долали по тросу урвище гірської річки…"
 
 
1961 р. "Парковка" учасників зльоту на Уклині


Зі спогадів Зої Дамбоєвої, кандидата сільськогосподарських наук:

11 серпня на урочистому відкритті виступили організатори зльоту, зачитали вітальну телеграму від космонавтів Юрія Гагаріна і Германа Титова. Виступила й Ганна Ладані - двічі Герой Соціалістичної Праці (1949 і 1958) з села Великі Лучки Мукачівського району.
  Увечері учасники зльоту зустрілися з командиром партизанського з’єднання Сидіром Артемовичем Ковпаком, генерал-майором і двічі Героєм Радянського Союзу.



15 серпня 1961 року в останній день зльоту журі під керівництвом головного судді Любові Балясної (третій секретар ЦК комсомолу СРСР) вирішило не присуджувати традиційних три перших місця, а визнати кращими 30 найсильніших команди-учасниці з врученням кожної кубка Всесоюзного зльоту. До числа переможців увійшов й загін туристів Іволгинської школи з Бурятії. 
1961 р. Урочисте відкриття Всесоюзного зльоту юних туристів-краєзнавців на перевалі Уклин

1961 р. Інструктор Республіканського табору юних туристів мукачівець Дезидерій Попович з учасниками Всесоюзного зльоту
о
Команда з міста Гурьєва (нині Атирау - Казахстан) на Всесоюзному зльоті в селі Уклин, 1961 рік. У центрі керівник команди В'ячеслав Афанасьєв - пізніше відомий історик-краєзнавець, професор Атирауського університету нафти і газу.
З найденого в Інтернеті: 3 місце на тих змаганнях зайняла команда СШ № 3 з міста Гомеля (Білорусь).
Історичний матеріал 1961 року: легендарний щоденник учасників Всесоюзного зльоту юних туристів-краєзнавців на Уклині . Підготовка до поїздки в Закарпаття та факти і події історії зльоту.

о


о

Немає коментарів:

Дописати коментар