середу, 1 лютого 2012 р.

Значки магістральних газо- та нафтопроводів, і енергосистеми "Мир", що пролягають територією Закарпаття

На значках на тлі карти Закарпаття зображення ордена Леніна (наш край дістав його 1958 р.) та опори енергетичної системи "Мир", що у 1963 році об'єднала енергосистеми тодішнього СРСР з країнами Східної Європи. Орден Леніна був вищою нагородою радянської імперії. Ленін - один з організаторів жовтневого перевороту та громадянської війни в росії, ініціатор червоного терору та диктаторського режиму в росії.
Значок "Піонерської" серії - Піонерська п’ятирічка трудових справ. Операція "Уренгой". Збір металобрухту для побудови газопроводу
Через територію Закарпаття проходять кілька магістральних трубопроводів: нафтопровід "Дружба"; продуктопровід ДП "ПрикарпатЗахідтранс", який належить російському АТ "Транснафтопродукт"; етиленопровід виробничого об'єднання "Оріана"; газопроводи "Братерство"; "Союз", "Прогрес".


Значок "Газопровід Братерство"


Газопровід "Братерство" (Уренгой-Помари-Ужгород) –
Значок газопроводу "Союз" 1977 року, напис рос.: - "Фестиваль дружбы. Газопровод Оренбург - западная граница СССР"
перший у світі трансконтинентальний газопровід, що з'єднує російське Уренгойське газове родовище та газові родовища півночі Західного Сибіру із Ужгородом. Довжина 4,5 тисячі кілометрів. Далі газ транспортується кінцевим споживачам у Центральній та Західній Європі. Побудований у 1982-1984 роках.

Значок "Газопровід Уренгой - Ужгород"
Відзнака учаснику будівництва газопроводу Уренгой - Помари - Ужгород, 1982 - 1983"
Значок "Уренгой - Ужгород, м. Чайковський" (в місті знаходилася найбільша ремонтно-експлуатаційна база газопроводу)
с
р
о

о
о
о
значок Республіканського комсомольсько-молодіжного будівельного загону, що працював на будівництві газопроводу Уренгой - Помари - Ужгород
с
с

Газопровід "Союз" – експортний газопровід по якому газ транспортується із російського Оренбурзького газоконденсатного родовища через Закарпаття у країни ЄЕС. Побудований СРСР у 1975-1979 роках спільно з Болгарією, Угорщиною, Німецькою Демократичною Республікою, Польщею та Чехословаччиною

Значок "Магистрален газопровод "Союз" (напис болгарською)
Значок "Газопровод "Союз". Оренбург" (напис російською)
и
Значок "Газопровод "Союз". Оренбург" (напис російською)



ч
Значок "Газопровод "Союз". Красний стик 20 сентября 1978 г." (напис російською)
с
Значок польських будівельників газопроводу "Союз". Напис польською: - "Orenburg - patronat ZSMP (Związek Socjalistycznej Młodzieży Polskiej)
с

с
Значок 1980 р., присвячений 5-річчю співпраці СРСР та Угорщини в будівництві газопроводу "Союз"
с
Пам'ятна медаль будівельнику магістрального газопроводу "Союз". Напис російською: - "За строительство магистрального газопровода "Союз", 1975-1978".

Значок "Строителство магистрален газопровод "Союз" (напис болгарською)
Напис чеською: - "Sojuz. Plynovod" (газопровід "Союз")
Ч

"Дружба" - найбільша в світі система магістральних нафтопроводів. Побудована в 60-ті роки 20 ст. підприємством СРСР «Ленгазспецстрой» для транспортування нафти з Волгоуральского нафтогазоносного району у країни-сателіти СРСР, що входили до Ради економічної взаємодопомоги (РЕВ): Угорщини, Чехословаччини, Польщі та НДР.

Маршрут нафтопроводу проходить від Альметьєвська через Самару, Брянськ до Мозиря, потім розгалужується на 2 ділянки: північний (по території Білорусії, Польщі, Німеччини, Латвії і Литви) і південний (по території України, Чехії, Словаччини та Угорщини).
с

В систему входить 8900 км трубопроводів, 46 насосних станцій, 38 проміжних насосних станцій, резервуарні парки яких вміщають 1,5 млн. м ³ нафти. По нафтопроводу в країни «далекого зарубіжжя» щорічно експортується 66,5 млн. тонн, в тому числі по північній гілці - 49,8 млн. тон.

Будівництво трубопроводу було розпочате 10 грудня 1960 року, початковою точкою будівництва стала Самара. На ділянці Броди-Ужгород будівництво завершено у жовтні 1961 року. До середини 1964 року основні об'єкти системи «Дружба-1» були здані в експлуатацію, а 15 жовтня 1964 відбулося офіційна церемонія введення магістралі в дію.

Надалі в зв'язку з значним зростанням економік країн РЕВ виникла необхідність у збільшенні поставок нафти і по тих же трасах було вирішено прокласти трубопровідну систему «Дружба-2». Нафтопровід «Дружба-2» почали будувати навесні 1969 року і закінчили в 1974 році; його споруда дозволила збільшити експортні поставки нафти з СРСР більш ніж в два рази.



Немає коментарів:

Дописати коментар