неділю, 12 лютого 2012 р.

На значках народний месник Олекса Довбуш та бартка - головна зброя горян ©

Напевно, кожен народ має своїх легендарних розбійників — народних месників та борців проти соціальної несправедливості. Але не кожен народ уміє зробити з них міф, який донині вражає уяву сучасників. Усталений образ Олекси Довбуша настільки покритий лаком святковості та картинності, що частіше нагадує ширвжиткового гуцула з трембітою, ніж розбійника, від одного імені якого здригалося громадянство трьох держав. Правда, як завжди, виявляється набагато цікавішою за казку.
Значок "/Олекса/ Довбуш", зроблений зі скла (?) у 70-х роках ХХ ст.

Значок "/Олекса/ Довбуш", зроблений з дерева у 70-х роках ХХ ст.
 
Пам'ятна медаль 1971 року. Напис: - "Олекса Довбуш 1700 - 1971. Печеніжин"
о


 У всіх народів, що живуть у Карпатах, одним з головних видів зброї в бійці був "топірець"-ціпок з довгою рукояткою у формі сокирки або молотка — бартка, "валашка", "балта", "бренкач", "келеф" (або "келеп"), "чекан". Валашка (словацк. Valaska) — довга (до 1 метра) — важлива частина словацького фольклору в народних танцях, тонка, легка сокирка, що використовувалась в минулому словаками як зброя, ціпок. Крім словаків подібні сокирки мали угорці (фокош). Можливо, саме в цьому і захована причина переносу функцій ціпка, жердини на цю зброю з довгою рукояттю - бартки цілком перейняли усі функції келепа та ціпка, у тому числі і ритуальні. Напевно гуцульські бартки мали еволюцію саме від легкого бойового топірця - келепа , чекана , клевця як різновидів бойових сталевих молотків, що мали з однієї сторони тупий обушок, а з іншого боку обуха - гострий видовжений носок.
Гуцульський тризуб - ці значки можна було вільно придбати у 70-80-ті роки ХХ ст.


м
м



Бартку - як бойову зброю - широко використовували штурмові загони австро-угорської армії під час Першої світової війни

 

36-й піхотний полк ландверу (k.k. Landwehr Infanterie Regiment „Kolomea“ Nr. 36), сформований у Коломиї, напевно, єдиний полковий знак ц.-к. війська з україномовним написом - "Витримати хлопці" . На знакові дві схрещені бартки.

На гербах закарпатських міст і сіл:

м

м
Значки з емблемою 128-ї окремої Закарпатської гірсько-штурмової бригади Збройних Сил України
о
Значок 128-ї ОГШБр "За підтримку батьків"
о
Беретний знак гірської пехоти України - фото з фейсбук-сторінки "Підприємство "Герольдмайстер"

Детальніше про 128-му бригаду та її значки у статті

2 коментарі: