пʼятницю, 10 лютого 2012 р.

Значки з'їздів молодіжних товариств "Сокіл" та скаутів на Підкарпатській Русі та "скаутський" конверт 1996 р.

"Сокіл" - популярна чеська спортивна організація, заснована в 1862 році за ініціативою М. Tирша і Я.Фюгнера. У 1889 році було створено загально чеську Обец сокольську (česká obec sokolská (ČOS)– організацію, що об'єднала всі сокольські клуби в Чехії. "Сокіл" поступово ставмасовим рухом, тісно пов'язаним з національно-визвольною боротьбою чеського народу в умовах Австро-Угорської монархії. Рух пропагував гармонійний розвиток фізичних, розумових і моральних якостей особистості,ідеали здорового і освіченого народу, опікувався фізичною та військовою підготовкою, розвитком освіти, виховував своїх членів у дусі демократичних і патріотичних ідей. Під час Першої світової війни члени "Соколу" брали активну участь у вітчизняних та зарубіжних (Чехословацький легіон) рухах опору. Після створення Чехословаччини в 1920 році чеський "Сокіл" був реорганізований у "Чехословацький Сокіл" (створено нові округи у Словаччині та Підкарпатській Русі). 
Хода учасників злету чехословацького спортивно-патріотичного товариства «Сокіл» в Ужгороді у 1920-их роках


о
Значок "Зліт Сокольськї жупи Підкарпатської Русі в Хусті, 14-15.06.1924 р." Напис чеською: - "Slet Sokolské Župy Podkarpatské Rusi v Hustu 14-15.06.1924"

o
Значок "Зліт Сокольської жупи Підкарпатської Русі в Ужгороді, 1925 р. Напис чеською: - "Slet Sokolské župy Podkarpatské Rusi, Užhorod 1925" 
о

о
Значок "Мукачево, 9.-10.VI.1928 - Зліт Сокольськї жупи Підкарпатської Русі".  Напис чеською: - "Mukačevo - slet Sokolské župy Podkarpatské Rusi 9.-10.VI.1928". Значок з важкої латуні 44x32 мм з голкою
о
Значок ювілейного з’їзду Сокольської жупи Підкарпатської Русі в Ужгороді. Напис чеською: - "Jubilejní Slet Sokolské Župy Podkarpatské Rusi v Užhorodě 3.06.1930" 

o
Напис чеською: - "Župní slet sokolstva v Mukačeve 9-10.VI.1935" - Жупний (крайовий) зліт сокольства в Мукачеві


о
Чеською: - "Zájezd ČOS na Slovensko a Podkarpatskou Rus 28-29.VI.1936", sign. Kulhánek, výr.Kremnica, Br pozlac., 25x45,
Той самий знак зі стрічкою кольорів чехословацького прапору

Значок, присвячений 10-річному ювілею руху ЦОФІМ у Берегові

ЦОФІМ - молодіжний рух (скаутський за ідеологією) було засновано в Тель-Авіві і Хайфі у 1919 році і є першою єврейської молодіжною організацією в Ерец Ісраель (країні Ізраїлю - єврейська назва Палестини). Рух ЦОФІМ в Ізраїлі є частиною Всесвітньої організації, філії якої зараз розкидані в 217 країнах. Мета організації: розвиток моралі, етики, лідерських якостей, єврейської самосвідомості, рівності, виховання почуттів взаємовиручки і любові до природи у підростаючого покоління. Він не відноситься ні до однієї політичної партії, і його діяльність охороняється законом. Діяльність руху включає в себе:
· виховні заняття, що підкреслюють моральні загальнолюдські цінності і цінності ізраїльського суспільства,

· суспільну і волонтерську діяльність,

· туристичні поїздки та походи,

· культурні заходи, розваги, літні табори.
Інформацію взято звідсі.

Cserkesznap Kaszony - фестиваль угорських скаутів у Косино, 1935 рік.

Конверт присвячений автопробігу в честь Першого всеукраїнського скаутського Джемборі по місцях перших пластових відділів на Закарпатті, серпень 1996 р. Спецштемпель присвячений Джемборі.

Немає коментарів:

Дописати коментар