середу, 8 лютого 2012 р.

Значки поліцейських детективів на Підкарпатській Русі


На тлі шестикінцевої зірки напис чеською: - "Výkonný policejní orgán, Podkarpatská rus - 14. RČS - /абревіатура офіціальної назви країни у 1918-1920 роках/ - Republika Československá". Діаметр 40,3мм.
Оригінальні значки агентів розшукової поліції, слідчих - детективів № 1 та № 14


о
Репліки (тобто точне відтворення в орігінальному розмірі) знаків детективів Підкарпатської Русі

Поліцейські органи всіх країн мають у своєму складі спеціальні підрозділи,члени яких несуть службу, як правило, в цивільному одязі. Працівники крімінальної служби (детективи), що здебільшого працювали у цівільному, використовували службові нагрудні знаки.
У 1918 році в новоствореній Чехословацькій Республіці лише в історичних чеських землях, тобто в Чехії, Моравії та Сілезії, існували  державні поліцейські установи, на території Словаччини і Підкарпатської Русі такі органи лише створювалися. Наприкінці року у чехословацькій поліції, що налічувала 2098 співробітників, 1632 несли службу у формі, інші працювали в цивільному. У кожного теріторіального відділення поліції був ідентичний службовий нагрудний знак, в нижній частині якого була назва міста та номер знаку, тільки на значках детективів Словаччини та Підкарпатської Русі замість назви міста вказували назву адміністративної одиниці (для Закарпаття це - Підкарпатська Русь)
Сучасні копії старого знака

Відомі значки діаметром 33, 38 і 44 мм, як правило, вироблені з латуні, злегка зігнуті. Інфо і фотографії з чеського сайту.
Значок з шолому поліцейського (до 1931). У правій верхній частині герба Чехословаччини - герб Закарпаття (тодішньої Підкарпатської Русі)

Значок на поліцейський шолом введений з 1931 року
У правому верхньому куті - герб Закарпаття. В нижній частині - персональний номер поліцейського(?)
ш

Немає коментарів:

Дописати коментар