вівторок, 28 лютого 2012 р.

Значок перших всесоюзних туристичних змагань школярів.

Газета "Радянська освіта", 1973 р.
а

Важливим заходом дитячого туризму у 1970-1980 роках були Всесоюзні туристичні змагання піонерів та школярів (рос. "Всесоюзный туристский слёт-соревнования пионеров и школьников"), які проводилися раз на три роки у п'ять етапів: від походів і зльотів загальноосвітніх шкіл, міських, районних, обласних і республіканських зльотів-змагань до всесоюзного фіналу, в якому брали участь команди шкіл - переможців. До розпаду СРСР було проведено шість  Всесоюзних змагань по двох вікових групах. Програма змагань включала туристский категорійний похід, контрольний туристичний маршрут, змагання з техніки пішохідного туризму з самонаведенням технічних етапів, змагання з орієнтування за вибором, окомірної топографічної зйомки місцевості (складання детальної карти визначеної місцевості) та туристичних навичок.

Перші Всесоюзні туристичні змагання піонерів та школярів проходили у Карпатах у липні 1973 року. Першим видом змагань був пішохідний категорійний похід, який розпочинався 16 липня у різних точках Карпат. Так для 4-х команд вихідною точкою були Лумшори - село у західного підніжжя гори Полонина Руна в Перечинському районі Закарпаття, для інших 4-х - село Пилипець - біля водоспаду Шипот - у Міжгірському районі Закарпаття...
27 липня всі 18 команд закінчували похід в базовому таборі біля міста Сколе у Львівській області, де проводилися змагання з техніки пішохідного туризму та орієнтування.
о
Загальнокомандну першість вибороли юні туристи України (вихованці київських шкіл № 36 і 179). На другому місці - представники Російської Федерації, на третьому - латвійці. 
Газета "Зірка" 3.08.1973
Газета "Пионерская правда" 3.08.1973 з репортажем про Перші туристичні змагання піонерів та школярів.

 Через 15 років - у 1988 році в Таджикістані - на шостих Всесоюзних змаганнях Україну успішно представлятиме команда з Мукачева. 

Немає коментарів:

Дописати коментар