вівторок, 17 січня 2012 р.

Значки змагань з лижного спорту на Підкарпатській Русі (Закарпатті) 30-х років ХХ ст. ©



У 2018 році лижному спорту на Закарпатті виповниться 100 років!
Як писав у своїх дослідженнях Василь Федака: - "До такого висновку підводять кілька архівних газет з повідомленнями про те, що 1918 року в Ужгороді було створено спортивне товариство, яке ставило собі за мету об’єднати любителів зимових видів спорту. Лідером і організатором його був якийсь Ковач. Однак перші змагання відбулися тільки у 1925 році. Провели їх на околиці села Волосянка учні ужгородської горожанської школи на чолі із вчителем Франтішком Кашпарцем" (книга "Закарпаття у спортивному вимірі". Ужгород. 1993).
Значок Спілки лижників Чехословацької Республіки. Чеською: - "Svaz lyžařů republiky Československé – SL RČS"
Як називалося новостворене товариство В.Федака не згадує, але відомо, що у Чехословаччині, що виникла у 1918 і до якої тоді ж було приєднано територію сучасного Закарпаття, розвитком лижного спорту опікувалася Спілка лижників Чехословацької Республіки (Svaz lyžařů republiky Československé – SL RČS).
Значок лижної секції Клубу Чехословацької Республіки. Чеською: - "Klub československých turistů, lyžařský oddíl – KČST"

о
Значки лижної секції Ужгородського відділення Клубу чехословацьких туристів. Напис чеською: - "KČST Užhorod" /Klub československých turistů/

Також лижники організовано займалися у Соколі (LR ČS - Lyžařský odbor Sokola), Клубі чехословацьких туристів (Klub československých turistů), Спілці чехословацьких офіцерів (Svaz československých důstojníků), Орлі (Orel - katolická sportovní organizace), Робітничому спортивному об’єднанні (DTJ - Dělnické tělovýchovné jednoty), у скаутських та інших організаціях. 

Детально про перші кроки зимових видів спорту на ЗакарпаттіВи можете познайомитися у моїх статтях, що були опубліковані у багатьох українських ЗМІ - орігинали їх є у цьому блозі: лижний спорт, біатлон , стрибки з трампліну та перший олімпієць.
Значок 1-х лижних змагань, що були організовані 8-10 лютого1929 у Воловці лижною секцією КЧСТ з Мукачева (KČST – Okresny Klub československých turistů – регіонального клубу чехословацьких туристів). Напис чеською: - "Lyžařské závody, Volovec, 8-9.ІІ.1929. Lyžařský kroužek KČST v Mukaceve".

о
Значки 2-х лижних змагань, що були організовані 8-9 лютого1930 у Воловці лижною секцією ОКЧСТ з Мукачева (OKČST – Okresny Klub československých turistů – регіонального клубу чехословацьких туристів). Напис чеською: - "II. lyžařské závody ve Volovci 8-9.ІІ.1930. Lyžařský kroužek OKČST v Mukaceve". Розміри 23 х 36 мм

o
Значки 3-тіх лижних змагань на першість Підкарпатської Русі. Змагання у лютому 1931 р. у Волосянці проводив клуб з Ужгороду. Напис чеською: - "III lyžař/skézávody o přebor Podk/arpatské/ RusiVolosjanka únor 1931. ČsŠK Užhorod"

о


 
Медаль - плакета переможця 16-кілометрових лижних перегонів, що проводилися у Волосянці у рамках 3-тіх лижних змагань на першість Підкарпатської Русі. Змагання у лютому 1931 р. проводив спортклуб з Ужгороду. Напис чеською: - "16 km 1. Místo. Hosté. Lyžařské závody. Volosjanka,  únor 1931"

 
1932 рік. Значок 4-тих лижних змагань на першість Підкарпатської Русі. Змагання пройшли у селі Волосянка (нині у Великоберезнянському районі). Напис чеською: - "IV. Volosianka 1932"
о
Значок лижних змагань, що відбулися 26 лютого 1933 році у Воловці. Напис чеською: "Lyžařské závody. Volovec 26.II.1933". Знизу емблема Тіловиховного товариства Сокіл
"Sokol" (Československá obec sokolská)

о
1933 рік. Значок лижних змагань, що відбулися у 1933 році у селі Волосянка (нині у Великоберезнянському районі). Напис чеською: - "Volosianka 1933". Зображення з сайту Faleros

о
Значок естафетних лижних змагань 1934 року у Воловці. Напис чеською: - "štafeta. Volovec 1934". Знизу емблема Чехословацького клубу туристів.

о
Значок лижних змагань у селі Ужок, 1935 рік. Напис - "1935 Užok". Діаметр 30 мм
 
Значок лижних змагань 1936 року у Скотарському. Напис чеською: - "3 čl/enové/ štafety. Skotarský 1936" (триетапні естафети). Змагання проводила Підкарпатська жупа Спілки лижників ЧСР (Podkarpatská župa LČSR)


Нагорода за 2-ге місце в естафеті на лижних змаганнях 1936 року у Скотарському. Напис чеською: - "štafeta, Skotarský, 1936 – 7" /lyžařské závody/

 o


o
Значок лижних змагань у Волосянці 24 січня 1937. Напис чеською: - "Volocianka, 24.01.1937"

 
Значок 9-х лижних змагань 1938 року у Скотарському, організованих лижною секцією ОКЧСТ  Мукачево. Напис чеською: - "IX. lyžařské závody. 1938 Skotarský. OKČST v Mukaceve"

Одним з видів лижних змагань, що регулярно відбувалися на Закарпатті була командна гонка, як для цівільних учіасників так і для військових патрулів (závod vojenských hlídek). Цей вид перегонів був у програмі Зимових Олімпійських ігор 1928 року у Швейцарії. Пізніше гонки військових патрулів проводилися на зимових Олімпіадах 1928, 1936 та 1948 років, але вже лише як демонстраційний спорту.

Значок змагань Підкарпатської жупи Спілки лижників ЧСР. Перегони патрулів. Напис чеською: – "Podkarpatská župa LČSR. Závod hlídek. 1938". Зображення гербу Підкарпатської Русі та Спілки лижників ЧСР. 
Зображення цього та багатьох інших значків з цієї сторінки надіслав Sběratel Českých lyžařských ocenění a vyznamenání

 
Значок змагань Підкарпатської жупи Спілки лижників ЧСР. Перегони патрулів. Рік випуску невідомий. Напис чеською: – "Podkarpatská župa LČSR.  Závod hdek". Зображення гербу Підкарпатської Русі та емблеми Спілки лижників ЧСР

Популярними центрами зимових видів спорту в Ужанській долині були Ужок та Волосянка – високогірні села у Бескидах, прямо під Ужокським перевалом. Не поступалися їм за популярністю й Воловець та Скотарське.
 
Значок Бескиди - Beskidy

У 1938 році 390 клубів KČST (в управлінському плані розділених на 37 жуп) по всій тодішній Чехословаччині об'єднували понад 100 000 дорослих туристів. На Підкарпатській Русі була одна жупа, в яку входило 8 клубів (кружків) - 1183 туристи.
Членський квиток Клубу чехословацьких туристів 1928 року рахівчанина Яна Сикори
         Ось як розповідається про тодішній Воловець в журналі «Podkarpatská Rus» №4/2011 (Časopis Společnosti přátel Podkarpatské Rusi): "Volovec – podkarpatský Davos": -
"...Počátkem 30. let je u Volovce vybudován skokanský můstek, každoročně se zde pořádají lyžařské kursy i běžecké závody, které byly populární i  mezi vojáky – sportovci mukačevské a chustské posádky. Z Prahy byl vypravován rychlík s přímými vagony do Volovce, který o sobotách a nedělích přepravoval lyžaře až k zastávce za Skotarským...“


переклад: ...На початку 30-х років у Воловці побудований лижний трамплін, щороку проводилися лижні школи та змагання на бігових лижах, які були дуже популярними серед військових – спортсменів мукачівського та хустського гарнізонів. З Праги до Воловця ходив прямий поїзд, який по суботах і неділях доставляв лижників аж до прикордонної станції Скотарське… (це помилкове твердження: по-перше - у Чехії було безліч великих гірськолижних центрів, дорога до яких займала до години-двох, по друге - єдиний прямий поїзд з Праги до Закарпаття їхав майже добу і його кінцевою зупинкою був Рахів. Ті, хто хотів попасти на Воловеччину, робили пересадку у Батєві на поїзд місцевої лінії).



Початок 40-х років ХХ століття - змагання у Воловці (кадри з кінохроніки)
Путівник угорською по лижних околицях Воловця початку 40-х років ХХ століття






і Про інші змагання з зимових видів спорту читайте тут і тут.

2 коментарі: