середу, 3 лютого 2016 р.

Значок присвячений матчевій зустрічі з лижних видів спорту між командами спорттовариства «Сокіл» Словаччини та Підкарпатської Русі, м.Кремніца, 1933 р.


Однією з організацій, що активно пропагувала зимові види спорту на Закарпатті в чехословацькому періоді, було спорттовариство "Сокіл". Його учасники неодноразово брали участь й у змаганнях поза межами Підкарпатської Русі. Одним із таких змагань – у словацькій Кремниці – й присвячений цей значок. У змаганнях загалом взяло участь 250 учасників, про них навіть був знятий документальний фільм.
Значок кольору бронзи, 17x23 мм, випущений монетним двором у Кремніці, клеймо AH (A.Hám), напис: Sokolské závody Slovenska a P.Rusі v Kremnici 1933

о


Виявляється, стрибки на лижах з трампліну та лижні гонки були популярними на Закарпатті (про це можна також прочитати тут і тут).

Ось як пише про спорт у "дорадянському" Закарпатті Володимир Тарасюк (про мешканців села Доманинці): - "Тим часом добре зарекомендували себе доманинчани ще й у лижному спорті. Тут свої здібності виявили Юрій Беняк, Йосип Стріпай, Ярослав Бенеш, Йосип Пеняк, які вигравали чимало змагань, зокрема в 1940 році Кубок Угорщини (в угорській спортивній статистиці таких даних немає - О.Ц.). До речі, 1991 року в Доманинцях з'явилася вулиця Юрія Беняка. Не кожне село похвалитися таким ушануванням спортсменів. Між іншим, один із них - Славко Цимбрила - виступав на першості Європи в складі збірної команди Чехословаччини (виступав в особистому заліку, у збірній не був - О.Ц.). У свою чергу Юрій Бенеш зарекомендував себе в стрибках із трампліна, був включений до збірної Угорщини на змагання з командою Німеччини, і лише війна завадила йому взяти участь у спортивних баталіях. Натомість 1949 р. в Хусті, захищаючи честь Ужгородського району, доманинчани в запеклій боротьбі з командою Рахівського району виграли першість області…
Можна згадати й інші вагомі факти зі спортивної біографії села. Скажімо, в прикладних видах чемпіоном чехословацької армії був Михайло Чобаній. Проводилися в селі чудові вечори за участю гімнастів та акробатів. У 1940-1941 pp. доманинчани неодноразово здобували призи на різних змаганнях із футболу, легкої атлетики, стрибках із трампліна на лижах".

Немає коментарів:

Дописати коментар