суботу, 21 січня 2012 р.

Значки та поштові конверти "Пам'ятник "Україна - визволителям" в Ужгороді" та фестиваль радянсько-чехословацької дружби

значок 1969 р. Напис: - "25-річчя визволення Радянської України від німецько-фашистських загарбників"
в
значок 1974 р. Напис: - "ХХХ років визволення України від фашистських загарбників. 1944-1974"
значок 1974 р. Напис: - "30 років визволення Закарпаття"
в
1985 рік. Марка Українського товариства охорони пам'яток історії та культури
о
значок 1984 р. Напис: - "1944-1984" (до 40-річча вигнання німецько-угорських окупантів)
Напис: - "Україна - визволителям. Ужгород"

Одним з найімпозантніших пам'ятників Ужгорода є "Україна—визволителям", встановлений   8 травня 1970 року на честь двадцять п'ятої річниці вигнання нацистських окупантів з території України. Пам'ятник знаходиться біля КПП "Ужгород" на  державному кордоні України зі Словаччиною. 11-метрова бронзова фігура воїна  з прапором установлена на брилах, які нагадують розбитий ворожий дзот. «Україна - визволителям!» - такий напис на постаменті. Поруч на валуні ще один: «Тут було завершено бої за визволення Української РСР від фашистських загарбників у роки Великої Вітчизняної війни».
значки 1974 року. Напис: - "Україна - визволителям. Ужгород", існує декілька підвидів з різними кольорами. На одному з варіантів вказані роки 1944 - 1974.  Випущені на заводі "Ужгородприлад"

о
Кліше для виготовлення значків

Та парадокс у тому, що цей напис є фальсифікацією історії, оскільки:
по-перше - лише через місяць після 26 жовтня, коли було взято Ужгород,  після запеклих боїв, в результаті яких окремі райони Чопа по кілька разів переходили з рук у руки, остаточно були вигнані фашисти з останнього населеного пункту сучасного Закарпаття - міста Чоп (23 листопада 1944).
По-друге – Закарпаття на той час не було територією Української РСР! До війни воно юридично було під владою Чехословаччини. 22 листопада 1938 р згідно з законом № 328, прийнятим чехословацьким парламентом, країна стала федеративною державою чехів, словаків і карпатських українців: Підкарпатська Русь отримала власний уряд, законодавчий Сойм (парламент), судівництво і внутрішню адміністрацію з українською мовою урядування. А вже 15 березня 1939 р. перший Сойм Карпатської України, обраний 12 лютого 1939 р., урочисто проголосив наш край самостійною державою. Та в наступні дні вся Карпатська Україна була окупована угорцями.
Тільки через місяць після вигнання ворога з Ужгороду - 26 листопада 1944 - у Мукачеві делегати Народних комітетів Закарпатської України "попросять" про приєднання області до окупованої Червоною армією України. 29 червня 1945 р. ця народна акція була закріплена угодою між СРСР і Чехословаччиною. І лише 22 січня 1946 р. область під назвою Закарпатська офіційно увійшла до складу Радянської України!
Значок 1984 року. Напис: - "40 років визволення Ужгорода. 1944 - 1984"
значок 1984 р. Напис рос.: - "40 лет Победы советского народа в Великой Отечественной войне" (40 років Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні)

Цікаво про це тут
На 8-му році російсько-української війни, у листопаді 2022 року пам'ятник, як аварійний, знесли.
 
Тут (біля пам'ятника) у 70-80-х роках відбувалися свята радянсько-чехословацької "дружби" - спільно з трудівниками порідненого з Закарпатською областю Східно-Словацького краю ЧССР. Значки, присвячені "Дням дружби" з Чехословаччиною, що проходили на КПП "Ужгород":
Значки 1982 року. Напис російською: - "Дни дружбы, 1982. Закарпатская область СССР, Восточно-Словацкий край ЧССР", зображено прапори Чехословаччини та радянської імперії

Рік випуску значка невідомий. Напис: - "Дружба. Закарпатська область СРСР,
Východoslovenský  kraj ČSSR"
"
Рік випуску значка невідомий. Напис російською: - "Закарпатская область СССР, ČSSR Východoslovenský  kraj"

Поштовий конверт з зображенням пам'ятника "Україна - визволителям", Ужгород, 1978 р.


о

Немає коментарів:

Дописати коментар