пʼятницю, 20 січня 2012 р.

Значки спілки чехословацьких легіонерів, що проживали на Закарпатті у міжвоєнний період (1918-1939)

o
  Значок "10 років діяльності хустського відділення Спілки чехословацьких легіонерів" - напис чеською: - "X.lete trváni Č.O.L. jednoty, Chust" 


o

Значок та плакат з'їзду легіонерів з Підкарпатської Русі і східної Словаччини, що проходив в Ужгороді 5-7 червня 1926 р. Напис чеською: - "Sjezd legionářů Podkarpatské Rusi v Užhorodě, 5-7 червня 1926
о

фото зі з'їзду легіонерів в Ужгороді 1926 року

Спільнота Чехословацьких легіонерів була заснована 15 січня 1921 року військовими ветеранами, коли всі патріотичні ветеранські союзи об’єдналися у загальнодержавну організацію sOL або ČOL – Československá obec legionářská).

Посвідчення членів легіонерських ветеранських організацій з Ужгороду



Шестирічна спільна боротьба у Франції, Росії та Італії згуртувала чехословацьких легіонерів, дала їм відчуття справжнього братерства, необхідності триматися разом і під час бойових дій, і в час відпочинку, спільно діяти в проблемних та небезпечних ситуаціях. Наприкінці Першої світової війни до Чехословаччини повернулося понад 85 тисяч легіонерів і 59 тисяч ополченців.

Значок і плакат Першого з'їзду ротмістрів (тобто молодших офіцерів - сержантів) в Ужгороді. Напис чеською: - "1. sjezd rotmistrů Podkarpatské Rusi v Užhorodě, 4-6.VII.1927"


о

Замітка у словацькій газеті "Народний щоденник" (Národny dennik) про Перший з'їзд ротмістрів, що проходив в Ужгороді. Напис словацькою: - "1. sjazd rotmajstrov z Podk./-аrpatské/ Rusi"

Після приєднання Підкарпатської Русі до Чехословаччини до Закарпаття переїхало чимало чехів (за переписом 1930 р. – 35 тисяч) – переважно сім’ї легіонерів та інтелігенції. o

Значки регіонального (жупного) з’їзду спілки легіонерів, що відбувся в Ужгороді 13-14 червня 1936 року. Напис чеською:  - upní sjezd ČOL v Užhorodě 13.-14.VI.1936. Rotmistři legionářům" (Československé Obce Legionářské). Зображення гербу Підкарпатської Русі та трьох легіонерів у формених військових головних уборах. Розмір значка 31,7мм х 31,8 мм. Значок знизу розміщений на стрічці кольорів національних прапорів Чехії та Словаччини. 



о
Спільне фото членів спілки чехословацьких легіонерів з Ужгороду, 1938 рік (з журналу Legionářský směr)

Немає коментарів:

Дописати коментар