середу, 15 лютого 2017 р.

Значок Ужгородського заводу електродвигунів



Значок 1979 року. Напис рос.: - "Завод электродвигателей, Ужгород, 1979"

Наймолодший з ужгородських заводів-гігантів – "Електродвигун" – почали будувати у 1979 році на основі договорів між СРСР та ЧСРС. Це був пік радянської гігантоманії, бо при тому, що в Ужгороді на той час і так катастрофічно не вистачало робочих рук, на цьому заводі хотіли працевлаштувати 5 тисяч осіб. Тоді вважалося, що Ужгороду неодмінно потрібно мати населення у 100 тисяч люду. І нові робочі місця мали це забезпечити.
Масштаби "Еелектродвигуна" справді вражали: власна залізнична колія, 40 автоматичних ліній виробництва, 700 одиниць різноманітного автоматичного обладнання. Таким автоматизованим виробництвом на той час не міг похвалитися жоден завод міста. Тут виробляли електродвигуни різних потужностей, розмірів та конфігурацій. Також один з цехів деякий час працював над збіркою маленьких пральних машин "Марічка". Позаяк робота була легкою, а людей не вистачало, на завод запрошували попрацювати навіть школярів старших класів.
"Електродвигун" теж не обійшла доля більшості промислових гігантів Ужгорода. Нині величезні площі заводу подрібнені й зайняті іншими виробництвами, офісами, складами тощо. На офіційному сайті заводу значиться, що нині він займається виготовленням електродвигунів змінного струму, що використовуються в побуті: привід бетономішалки, соковижималки, кухонних комбайнів, активатора пральних машин, пральних машин барабанного типу, електроточила побутового, коренерізки, зернодробарки, центрифуги, насосів, газонокосарок.

Значки інших заводів Ужгороду:

Немає коментарів:

Дописати коментар