суботу, 4 лютого 2017 р.

Значки та медалі змагань зі спортивного орієнтування "Лемковина"




До нових зустрічей!
(Микола Рішко для газети «Новини Закарпаття», 23.04.1991)

Можна без перебільшення сказати, що спортивне орієнтування набуло в Мукачеві популярності разом з початком роботи тренера з цього виду спорту Олександра Цепурдея. За кілька останніх років молодий тренер підготував десятки першорозрядників і кандидатів у майстри спорту, прищепив любов до цього виду спорту багатьом мукачівським школярам. І закономірно, що секція спортивного орієнтування виросла з часом до підліткового клубу «Товариш». Юні спортсмени власними силами реконструювали один з підвалів, і тепер «Товариш» має свою прописку.
Учасники "Лемковини - 91": ліворуч словаки Юрай Гамер, Вілфрід Слєзяк, Ярослав Огурчак, мукачівці Владислав Ісевич, Віктор Лацко, Олександр Стогнієнко, Сергій і В'ячеслав Мухідінови, Вікторія Водзинська, Максим Мілютін, брати Кузнєцови, Роман Стогнієнко і Сергій Жабей, позаду справа ветерани закарпатського орієнтування Петро Назаренко і Костянтин Сас
А ще мрією Олександра Цепурдея було проведення в рідному місті солідного міжнародного турніру. І не поспішаючи, ішов до неї. Готувався серйозно, тож змагання були організовані на належному рівні. Досить сказати, що до міста над Латорицею з’їхалося 217 спортсменів із 7 областей України (Запоріжжя, Лубни, Київ, Ужгород, Черкаси, Чернівці, Херсон та Хмельницький), з Росії (Курськ), Білорусі (Брест), Литви (Вільнюс і Шауляй), Латвії (Рига), а також з Чехословаччини. І вишикувались на параді відкриття спортсмени від 8 років (Маріан Огурчак з Кошице і Володимир Некрилов з Мукачева) до 55 (Костянтин Сас з Ужгорода та Юрай Гаммер з Кошице). Серед учасників турніру були і спортивні династії – Штефан Ракай з Кошице приїхав з донькою Мартіною й сином Штево, його земляк Йозеф Коллар – з доньками Марцеллою й Монікою, рижанин Андріс Жилко – з донькою Сандрою і сином Юрісом. До речі, Штефан і Штево Ракаї вийшли переможцями і призерами кожен по чотири рази на різних дистанціях. Успішно виступили й Андріс та Санда Жилки.

Що стосується виступів наших спортсменів, то вони були надзвичайно вдалими. Так, протягом чотирьох днів (старти проводились на класичній і короткій дистанціях, та на довгих на рівнинній і на гірській місцевостях) у різних вікових групах та на різних дистанціях переможцями і призерами стали, зокрема, мукачівці Володимир Сватко, Еріка Візінгер, Олександр Стогнієнко, Сергій Пашніков та Володимир Попов, а учениця СШ №1 Ганна Шовкопляс двічі перемагала, один раз була другою, і один – третьою. Тричі входив до призової трійки восьмикласник НСШ №19 В’ячеслав Мухідінов. Серед найстарших учасників змагань призерами стали ужгородці Петро Назаренко й Костянтин Сас.

Переможці "Лемковини-91" у ветеранській категорії: 1 місце Вілфрід Слєзяк (Кошіце, Словаччина), 2 місце Петро Назаренко (Ужгород), 3 місце Костянтин Сас (Ужгород).
У вільний час учасники відвідали замок Паланок, санаторій «Карпати», археологічну виставку «Старожитності Закарпаття», що була організована при Будинку школяра, міські дискотеки, тощо. Переможці і призери були нагороджені кубками, медалями і грамотами, всі учасники – пам’ятним значком, присвяченим цим змаганням, виготовленими на заводі «Мукачівприлад».



«Лемковина – 92»
(Оксана Коваленко для газети «Новини Закарпаття», 19.05.1992)

Суть спортивної боротьби орієнтувальників – це насамперед змагання у витримці, стійкості, вмінні критично і чітко мислити в умовах великої фізичної напруги.
Стискаючи в руці компас, одержуєш на старті карту, що рябіє численними лініями, квадратиками, позначками. Серед цього хаосу позначень нанесено місце знаходження контрольних пунктів. Треба бути дуже спокійним, щоб чисто, не згубивши ні хвилини, вийти на перший КП. А їх на трасі – до десяти.
А скільки треба завзятості, щоби знайти один який-небудь пункт! Береш його з однієї прив’язки – нема, з другої – нема. Потім збагнеш, у чому справа. Виявляється, проскочив просіку і треба повернутися назад, почати все спочатку.
З року в рік все більшу популярність орієнтування здобуває серед молоді нашої області. В багатьох школах, училищах працюють секції та гуртки.
Призерки "Лемковини-92" у наймолодшій категорії Тетяна Некрилова та Ольга Чудновська
Ось і днями кращі орієнтувальники області взяли участь у відкритих змаганнях «Лемковина-92», який організував мукачівський КСО «Товариш». Крім господарів (вони виставили найчисленнішу команду – в її складі стартувало 105 спортсменів) приїхали команди з багатьох міст України та Угорщини.
Переможці "Лемковини - 92" у головній категорії: на першому місці Жолт Мадьяр Zsolt Madyar - юнацький чемпіон Європи 1990 р., на другому мукачівеь Андрій Лозицький, на третьому - ужгородець Степан Слуцький.
Це був справді масовий старт. Чотири дні проходило свято. Чотири дні кількасот прихильників лісного спорту змагалися у спритності, витривалості, швидкості і навіть хитрощах. І кожен вечір на п’єдестал пошани для нагородження дипломами та медалями піднімалися переможці одинадцяти вікових груп. Надовго залишаться в пам’яті прекрасно організовані змагання в Жолта Мадяра, Лешша Арона, Аттіли Ковача (всі з угорського міста Мішкольця), чернігівчанок Тетяни Степанюк та Ольги Савченко, ужгородки Інги Марфідіної, та мукачівців Ольги Чудновської, Віталія Щадея, Інни Біланін, Олександра Стогнієнка та Володимира Сватка, яким пощастило стати переможцями цих стартів.


Зорієнтуватися допомогли… спонсори
(Андрій Лозицький для газети «Панорама», 24.04.1993)

Проведення традиційних міжнародних змагань «Лемковина-93» в умовах ринкових відносин було досить великою проблемою. Раптом вичерпалося (або стало зовсім мізерним) старе джерело фінансування – держава, а нові ще не запрацювали на повну силу. Були моменти, коли здавалося, що зрив змагань неминучий, але у підсумку знайшлися спонсори: міській відділ народної освіти, мукачівське підприємство з обмеженою відповідальністю «Іспар», мале підприємство «Бусоль» та ужгородський завод побутової хімії, завдяки яким свято орієнтувальників все ж відбулося.
Змагання зібрали в Мукачеві понад 220 орієнтувальників з 19 міст України та Угорщини і пройшли за явної переваги киян. Їх представники вибороли перемогу у комплексному заліку у 8 з 15 вікових категорій: на верхній щабель п’єдесталу пошани піднялися Ігор Трухан, Віталій Щербина, Василь Богданов, Михайло Андреєв, Ганна Шустинська, Олександр Рибаков, Юрій Сорока та Ігор Гуляєв. В інших групах переможцями стали Наталія Мамчур з Хмельницького, мукачівець В’ячеслав Мухідінов, калушанки Ніна Вінницька та Альона Сердюк, Анатолій Білобжицький з селища Яснозір’я, що на Черкащині, харків’янки Людмила Богданова та Олена Забродська.
Бойчук, Вячеслав Мухідінов, Кочкін
А яке можна оцінити виступи закарпатських учасників «Лемковини»? Головне досягнення, звичайно, – перемога Мухідінова у комплексному заліку в змаганнях 17-18-річних юнаків. В’ячеслав першим, з відчутною перевагою у три хвилини фінішував з дванадцятикілометрової траси, на сім хвилин випередив найближчого з суперників на п’ятикілометрівці, у нього ж і срібна медаль у спринті. На окремих дистанціях удача була і у інших представників мукачівської команди. Так, тринадцятирічні Ірина Купріянова та Яна Попович зайняли відповідно перше та третє місця на трикілометровій трасі, що проходила через 7 КП, Вікторія Капустянська була тут сьомою, а Тетяна Некрилова – десятою. У Яни до того ж третє місце у комплексному заліку. Максим Мілютін показав другий результат на п’ятикілометровій дистанції, а його одноліток Володимир Прокопець був третім на трасі довжиною у вісім кілометрів у змаганнях серед 15-16-річних юнаків. Серед наймолодших – 10-12-річних – по бронзовій медалі у Володимира Некрилова та Сергія Мухідінова, а їх товариш по команді Олександр Дорошенко та наймолодший учасник змагань 9-річний Павло Волченський зайняли відповідно п’яте та сьоме місця. Зарахуємо до свого активу і дві перемоги Ігоря Французова з Хмельницького та сьоме місце на шестикілометрівці Роберта Фрідмана з Будапешта – обидва спортсмени свого часу опановували ази орієнтування, тренуючись в КСО «Товариш». Та це, на жаль, і все, чого досягли наші земляки на 45 дистанціях змагань. Половина учасників з ужгородської та іршавської команд через недостатню технічну підготовку навіть не змогли закінчити дистанцію, а кількість мукачівців, котрі взяли участь у змаганнях, зменшилася у порівнянні з минулим роком у чотири рази. Очевидно, що спортивне орієнтування на Закарпатті переживає непрості часи.

Учасники "Лемковини - 93" (кого не згадав - напишіть у коментарях, додамо)
20- Олександр Тихонов (Суми), 212- Василь Ткаченко (Київ), 273- Надія Шип (Харків), 122- Сергій Войцеховський (Мукачево), 1- Василь Богданов (Київ), 257- Наталія Мартинюк (Харків), 292- Олена Забродська (Харків), 225- Дмитро Міллер (Дніпро - Мукачево), 136- Євген Миргородський (Київ), суддя старту Тарас Калабішка (Мукачево), 435- Павло Волченський (Мукачево), 33- Андрій Андреєв (Київ), 843- Ігор Французов (Мукачево), 218- Сергій Кобець (Херсон). 

Судді старту Тарас Калабішка та Віктор Кваша (Мукачево), 213- Юрій Омельченко (Чернівці, чемпіон світу 1995 р.), 251- Леся Пароля (Львів), 311- Валентина Неділя (Яснозір'я - Київ), 763- В'ячеслав Голодов (Мукачево), 226- Ігор Гуляєв (Київ), 404- Олександр Рибаков (Київ), 43- Сергій Мухідінов (Мукачево), 239- Федір Татарінов (Дніпро), 215- Ігор Трухан (Київ), 250- Ніна Вінницька (Калуш - чемпіонка світу серед військових 1999 р.), Віталій Харлапов (Мукачево), переможці групи Ч-17 В'ячеслав Мухідінов (у середині - Мукачево), Олег Бойчук (ліворуч - Калуш) та Дмитро Кочкін (Київ) 

спортсмени кат. ЧЕ Сергій Усов, Сергій Даньков та Руслан Шимчук (всі з Харкова), (?), Михайло Турганов (Калуш), В'ячеслав Шимчук та Роман Федотов (обоє з Харкова) та Валерій Плохенко (Херсон), 404- Ігор Гуляєв та 404- Олександр Рибаков, позаду - Василь Березовський (всі з Києва), 672- Олег Бойчук (Калуш), 69- Віталій Харлапов (Мукачево), 310- Неля Олійник (Сагунівка), 419- Наталія Колеснік (Херсон) 

99- Сергій Гераськін (Київ), 805- Вячеслав Шимчук (Харків), 325- Валерій Плохенко (Херсон), 710- Ганна Шустинська (Київ).
о

На призи «Лемковини - 94»
(Марина Захарова для газети «Новини Закарпаття», 17.05.1994)

            Протягом трьох днів на околицях Мукачева тривали гарячі баталії між прихильниками спортивного орієнтування з України та Росії на призи «Лемковини-94». Ініціаторами проведення даних міжнародних змагань є КСО «Товариш» (керівник О.Цепурдей), Закарпатський ЦТКЕСум (директор Володимир Чепа) та відділ у справах молоді та спорту мукачівського міськвиконкому (заступник завідуючого Олівія Муха).
            Серйозними були випробування для учасників змагань: за майже літньої спеки, яку змінював рясний дощ, треба було щодня долати багатокілометрові траси (від 3 км у наймолодших до 15 км у найдосвідченіших), що проходили лісом через встановлені суддями контрольні пункти. Годі було чекати особливих досягнень від закарпатських шанувальників цього виду спорту, адже серед 384 учасників «Лемковини» було багато майстрів з усіх куточків країни. Та результати вихованців «Товариша» перевершили всі сподівання. Переможцями за сумою результатів на трьох дистанціях стали у своїх вікових групах мукачівці В’ячеслав Мухідінов, Ірина Купріянова, брати Андрій та Олександр Харченки, калушани Ніна Вінницька та Роман Слободянюк, Руслан Козуб та Наталія Шепелева з Вінниці, житомирянин Сергій Русецький, Наталія Колесник з Херсона, Ірина Гуцаленко з Луцька та москвичка Олена Зиміна й киянин Яків Сидляренко.
            Мукачівець Володимир Сватко у комплексному заліку посів друге місце, а його одноклубники Світлана Гапотченко та Володимир Прокопець були третіми. Ольга Шевченко на одній з дистанцій фінішувала першою, а до колекції нагород Сергія Мухідінова додалися медалі за другий та третій результати на окремих трасах.
            Та й інші вихованці О.Цепурдея не пасли задніх: в активі Руслана Касьянова та Олександра Дорошенка 4-ті місця, Наталія Данькова та Ігор Французов закінчили свої дистанції з 6-м результатом, Яна Попович фінішувала сьомою. До десяток кращих увійшли також Василь Овчинников, Наталія Дулевич та ужгородець Віктор Малетич.
            Приємно порадували призерів майстри художньої школи-інтернату (директор Борис Качур), які виготовили для нагородження переможців оригінальні медалі з емблемою змагань. Цінні призи (калькулятори, магнітофони і навіть телевізор) виділили спонсор – мале підприємство «Іспар» (директор Петро Ляшенко) та КСО «Товариш».
            Найсильніших орієнтувальників країни вже найближчими днями чекають змагання на Кубок України, який буде розіграний в Ужгороді.


На трасах «Лемковини-95»
(Марина Захарова для газети «Панорама», 23.05.1995)

            Майже 400 учасників зібрали цього року на мальовничі закарпатські траси традиційні міжнародні змагання зі спортивного орієнтування «Лемковина-95». Захід удався завдяки зусиллям організаторів з обласного ЦТКЕСум (директор Володимир Чепа), відділу у справах молоді та спорту Мукачівського міськвиконкому (завідуючий Сергій Товканець) і підтримці численних спонсорів, зокрема з фірми «Бусоль» (директор Мирослав Папп), ЖРЕП №3 (начальник Юрій Шпряха), заводу «Керамплитка» (директор Володимир Горбунов).
            Популярність цих змагань, що проводилися вп’яте, зростає рік у рік. Три дня в Ключарках і Ділку на Мукачівщині, та у Воловці йшла винятково вперта боротьба на всіх 42 трасах змагань. В підсумку переможців від призерів часто відділяли лише секунди. В комплексному заліку в своїх вікових групах, а змагалися спортсмени від 8 до 60 років, кращими стали Юлія Подлєснова з Москви, кияни Олександра Болячевська та Яків Сидляренко, Наталія Колесник та Ірина Вороніна з Херсону, калушани Ніна Вінницька, Тетяна і Роман Слободянюки, Лілія Пох із Запоріжжя, вінничани Олександр Каплун та Олександр Волков, Юхим Штемплер з Чернівців, Сергій Борисенко з Сімферополю, Антоніна Дяченко з Південноукраїнська, Сергій Кубик та Володимир Гуцаленко з Луцька.
            Серед закарпатців найуспішніше виступили вихованці «Товариша» (тренери О.Цепурдей та О.Лаврентьєв): десятикласниця СШ №1 Ірина Купріянова, яка перемогла на двох дистанціях серед 15-16-річних дівчат, одержала «срібло» ще на одній трасі, 13-річний Андрій Харченко був двічі кращим в змаганнях серед своїх однолітків. Серед наймолодших на чотирикілометровій трасі переміг Владислав Лещина з НСШ №19, а на трикілометрівці, де Владислав фінішував третім, другий результат показав Володимир Некрилов з СШ №4. Срібну медаль виборов й учень Верхньокоропецької НСШ Олександр Юрик (тренер Борис Французов).
Ще декілька мукачівці увійшли до десятки кращих на окремих дистанціях (підкреслимо, що на кожній з них стартувало від 40 до 70 спортсменів). Яна Попович та Сергій Мухідінов з СШ №1, Ольга Шевченко з СШ №11 і Ольга Семак з НСШ №19 – зайняли 4-ті місця, Володимир Сватко та Василь Овчинников з СШ №1 були 5-ми, Володимир Прокопець з ПТУ №31 – 6-м, Наталія Данькова з СШ №11 та Олександр Харченко з першої школи – 7-мі, Тетяна Кудлінкова з НСШ №19 та Олександр Дорошенко з СШ №1 були десятими.
            Голова тренерської ради Федерації спортивного орієнтування України Євген Черниш відзначив, що це були кращі за останні роки за організацією змагання. Днями збірна команда школярів України, до складу якої увійшли за карпатки Ірина Купріянова та Яна Попович, вирушають до Естонії на чемпіонат світу.



«Лемковина – 96»
(Жанна Біланін для газети «Закарпатська правда», 20.04.1996)

            Шостий рік поспіль на початку весни КСО «Товариш» спільно із Закарпатським ЦТКЕСум (директор В.Чепа) та відділом молоді і спорту Мукачівського міськвиконкому (завідуючий С.Товканець) проводять традиційні відкриті триденні змагання «Лемковина», якими орієнтувальники країни відкривають літній спортивний сезон. Цього року дляю них і дорослих спортсменів, новачків і досвідчених штурманів лісових трас були підготовлені дистанції довжиною від 2 до 9 кілометрів, на яких учасникам шести вікових груп треба було за мінімальний час відшукати від 5 до 21 контрольних пунктів.
            Змагання вилилися у справжнє свято, в якому взяли участь 253 спортсмени, що представляли 15 міст країни. Прибули й численні глядачі – мешканці сіл Нижнього Коропця, Обави і Чинадієва, у лісах навкруги яких було прокладено траси. По 36 спортсменів стартували у забігах найсильніших на елітних дистанціях. Серед жінок вчетверте головний приз виборола лідер збірної команди України, 26-річна майстер спорту з Калуша Ніна Вінницька. Але цього разу перемога далась їй як ніколи важко, адже серйозну конкуренцію досвідченому майстру склала 16-річна мукачівка Ірина Купріянова. Ірина перемогла на двох дистанціях з трьох, але на тій, третій, з-за втоми допустила помилку і у підсумку зайняла в комплексному заліку друге місце, програвши переможцю трохи більше хвилини (і це на 15-кілометрах!). Третій результат у киянки Олександри Болячевської. У чоловіків на п’єдестал пошани піднялися представники саме цих команд: переміг калушани Роман Слободянюк, на другому та третьому місцях, відповідно, мукачівець В’ячеслав Мухідінов та Михайло Андреєв з Києва.
            В інших вікових групах переможцями в комплексному заліку стали Тетяна Гуцаленко та Дмитро Петрочук з Луцька, львів’янка Надія Карасьова, Тетяна Склярчук зі Сміли, киянка Тетяна Болячевська, Галина Коченюк з Калуша, чернівчани Вадим Прокопчук і Юхим Штемплер, мукачівці Андрій і Олександр Харченки.
            Відмінний колектив орієнтувальників склався зараз у Мукачеві. В гуртках, що працюють у клубі «Товариш» по вулиці Московській, 40, під керівництвом досвідчених тренерів Олександра Цепурдея і Володимира Бобуського займаються близько 70 учнів. Вихованці клубу регулярно посідають високі місця на змаганнях різних рівнів. І на «Лемковині-96» відзначилися знову. На окремих дистанціях перемагали Денис Гіряк, Сергій Мухідінов та Денис Ємельянов, другими фінішували Ольга Семак та Яна Попович, з третім результатом фінішну лінію перетинали Анастасія Кисілевська, Олександр Дорошенко, Марія Семак та Олександр Задорожний. Всіх призерів змагань народжено медалями і оригінальними дипломами, які виготовили майстри фірми «Голд Лайн Трейд» (директор В.Голперт) та призами, що, крім перерахованих на початку організаторів, надали ЖРЕП №3 (начальник Ю.Шпряха) та колишні орієнтувальники Олександр Балаж, Інна Головнич, Дмитро Міллер та Валерій Яворський.
            Велике задоволення учасники змагань отримали від концерту, який дали під час відкриття «Лемковини» члени КВК команди СШ №1 (директор школи Іван Бабич, керівник Павло Шевченко).


«Лемковина - 97»
(Марина Захарова для газети «Спорт-інформ», 17.04.1997)

            Традиційними змаганнями «Лемковина-97» стартував сезон у спортсменів-орієнтувальників України. Цей турнір, що його вже всьоме організовують Закарпатський ЦТКЕСум (директор В.Чепа), відділ у справах молоді і спорту Мукачівського міськвиконкому (завідуючий С.Товканець) і КСО «Товариш» (керівник О.Цепурдей), попередні роки визнавався кращим за організацією серед змагань з орієнтування в країні. Тому не дивно, що і цієї весни, незважаючи на значні фінансові труднощі, до Мукачева приїхали спортсмени з Києва, Вінниці, Запоріжжя, Калуша, Львова, Луцька, Полтави, Хмельницького, Чернівців, Ужгороду, білоруських Мінська та Гродна. Урочисте відкриття змагань відбулося у Будинку школяра. 
            Завзята боротьба йшла на всіх трасах, та особливо – на чоловічих «елітних» дистанціях, де змагалося 45 майстрів та кандидатів у майстри спорту. Головне суперництво тут розгорнулося між переможцем трьох попередніх «Лемковин», неодноразовим чемпіоном України, майстром спорту з Калуша Романом Слободянюком та киянином, чемпіоном світу 1996 року серед студентів, майстром спорту міжнародного класу Віталієм Щербиною. Більш досвідчений Роман зумів без помилок подолати всі траси і переміг вчетверте. Віталій Щербина посів друге місце, а третім став майстер спорту Михайло Курка – армієць з Чернівців.
            Ні в кого не виникало сумнівів щодо визначення переможниці в змаганнях жінок. Адже серед 25 учасниць стартувала єдина в країні майстер спорту міжнародного класу 28-річна калушанка Ніна Вінницька – срібна призерка чемпіонату світу 1996 серед військовослужбовців. Так воно і сталося. А ось боротьба за інші нагороди змагань розгорнулася не на жарт. Серед призерок на окремих дистанціях були мінчанка Даша Сундукова, Юлія Солоха з Луцьку і калушанка Марія Спасюк. За підсумками триденного суперництва у комплексному заліку срібною призеркою «Лемковини» стала17-річна Яна Попович – першокурсниця Мукачівського філіалу Технологічного університету Поділля, яка на 33 секунди зуміла випередити бронзову призерку юніорського Кубка Європи Наталію Потопальську з Калуша (загальна довжина жіночих трас перевищувала 20 км). Нагородою їм стали призи, засновані для переможців «елітних» категорій лідерами мукачівського «Товариша», майстрами спорту В’ячеславом Мухідіновим та Іриною Купріяновою.
            Абсолютними чемпіонами в інших категоріях стали Лілія Пох із Запоріжжя, чернівчанин Юхим Штемплер, Олександр Волков зі Львова, мінчани ігор Лукашов та В’ячеслав Наталєвич, калушани Галина Коченюк і Микола Якимечко, Тетяна та Ірина Гуцаленки і Андрій Островик з Луцька, мукачівці – сестри Семак Марія (ЗОШ №20) та Ольга (ЗОШ №1) і Олександр Харченко (ЗОШ №1).
            Великі шанси на медаль мав і 14-річний Сергій Бабич з СШ №10 (перше місце на класичній дистанції та третє у спринті), але вкрай невдалий виступ у фінальний день змагань відсунув його на загальне 4-те місце. На окремих дистанціях серед лідерів у своїх вікових групах були мукачівці Володимир Прокопець (2 місце), Ольга Шевченко (4), Олена Гіряк, Наталія Данькова і Іван Глагола (5), Володимир Сватко і Сергій Мухідінов (6), Андрій Подоляк (7), Віталій Плетень (10), ужгородці Денис Гримальський (4), Сергій Готра та Віктор Малетич (10 місце).
            Останнього дня «Лемковини» вперше в Україні відбулися п’ятиетапні естафетні змагання змішаних різновікових клубних команд. У гострій боротьбі на 24-кілометровій трасі перемогла перша команда Мінська, другими фінішували мукачівці, у складі команди яких виступали Володимир Прокопець, Ольга Семак, Яна Попович, Сергій Мухідінов та Володимир Сватко.
Перед нагородженям переможців. На фото праворуч головний суддя змагань Олександр Цепурдей, головний секретар - Дмитро Міллер та завуч Закарпатського ЦТКЕСум Костянтин Сас.
Відзначимо, що призи для нагородження кращих, крім організаторів змагань, надали МП «Оптика» (директор Юрій Луца), філія СП «Фокус-Кодак експрес» (директор В.Вереб) та приватний підприємець, член СК «Товариш» Дмитро Міллер.

Роман Слободянюк про «Лемковину-97»
(з інтерв’ю київському журналу «Зелений стадіон»)

            …дуже цікава гірська місцевість, дистанції непрості і технічному, і в тактичному плані. Треба було правильно розподілити сили, адже було чимало складних гірських ділянок, де треба було терпіти і орієнтуватися…
            Головний приз змагань – телевізор – дістався Нині Вінницькій, яка вже п’ять років поспіль перемагає на цих змаганнях, мені дістався магнітофон – теж хороший приз! По всіх вікових групах нагороджувалися шестеро перших – багато призів надали колишні та діючі орієнтувальники Мукачева.
            Відмічу, що всі дні чітко і якісно працювала суддівська колегія. Дуже добре були підібрані місця для арени змагань. Беручі до уваги все це і враховуючи чудові призи, які тут щедро роздають організатори, можу стверджувати, що «Лемковина» залишається кращими змаганнями в Україні.

Спортивне орієнтування – це шахова партія на бігу
(Марина Захарова для газети «Старий замок», 9.04.1998)

            Увосьме спортсмени-орієнтувальники України відкривають літній сезон змаганнями «Лемковина», що започатковані Закарпатським ЦТКЕСум та КСО «Товариш». «Лемковина-98» встановила своєрідний рекорд: на дистанції в лісах Ужгородщини у восьми вікових категоріях  вийшло близько 400 учасників віком від десяти до п’ятдесяти семи років з багатьох міст нашої країни і Білорусі.
            Усім нам імпонує «зоряне оточення». А якщо орієнтувальник носить титул чемпіона світу, то ж хіба – не зірка спорту? Усі присутні раділи, що у «Лемковині-98» бере участь майстер спорту міжнародного класу, чемпіон світу серед студентів в естафеті киянин Віталій Щербина, чемпіони Європи серед юніорів вінничани Леся Дяченко та Максим Штельмах, калушани, неодноразовий чемпіон України, учасник чемпіонатів та Кубку світу, переможець чотирьох «Лемковин» Роман Слободянюк, інші відомі спортсмени.
Не раз доводилося чути, що орієнтувальники люблять свій вид за ексклюзивність, неповторність, незвичайність. Немає двох однакових трас – адже немає однакових лісів! – і щоразу спортсменові будь-якого рангу і стажу карта ставить нове завдання. Це своєрідна шахова партія на бігу – тут в екстремально короткий час, на високій швидкості, потрібно приймати правильні рішення, мати хорошу зорову пам'ять і логічне мислення, щоб відшукати контрольні пункти.
            Для багатьох «Лемковина» стала важливим етапом підготовки до офіційних стартів. Вперше голосно заявили про себе ужгородці – вихованці Віктора Малетича. Так, його учень Сергій Готра переміг у комплексному заліку серед хлопчиків 1984-85 р.н. Наталка Лукша була першою на двокілометровій трасі у змаганнях 13-14-річних дівчат, а 17-річний Денис Гримальський зайняв друге  місце серед однолітків.
Традиційно сильно виступили вихованці «Товариша». У жінок в елітній групі блиснула майстерністю 18-річна студентка технологічного інституту, майстер спорту України Ірина Купріянова, яка перемогла у комплексному заліку серед 24 суперниць з результатом 2:16.21. Основні конкурентки Ірини чемпіонка Європи серед військовослужбовців калушанка Марія Спасюк та Леся Дяченко з Вінниці фінішували відповідно з результатами 2:19.59 та 2:20.01.
            У чоловіків, після перемог на двох дистанціях, лідирував 22-річний мукачівець, майстер спорту В’ячеслав Мухідінов. Та останнього дня на 10-кілометровій трасі на великій швидкості щось на карті не вичитав, проскочив, знов повернувся і у підсумку втратив дорогоцінний час та загальну перемогу. Головний приз, що його з результатом 2:25.41 виборов неодноразовий чемпіон України 35-річний Ігор Трухан, поїхав на цей раз до Києва. У В’ячеслава друге місце – 2:26.08. В суперечці 15-16-річних юнаків впевнено переміг мукачівець, срібний призер «італійського» (1997 року) чемпіонату світу серед школярів Андрій Харченко, третім тут був ще один учень ЗОШ №1 – Сергій Мухідінов. Серед дівчат цього віку в активі Ольги Семак перемога в спринті та бронза у комплексному заліку. Молодша сестра Ольги – Марійка поступилась у своїй віковій групі лише Анастасії Соколовій з білоруського Бобруйська, виборовши першість на класичній трасі та срібло у спринті. Їх старший товариш, студент МТІ Володимир Прокопець посів третє місце. Всупереч прогнозам в змаганнях наймолодших друге місце зайняв шестикласник ЗОШ №1 Олександр Шимановський, який тільки-но почав опановувати ази цього складного виду спорту.
            Крім перерахованих вище закарпатців, переможцями у своїх вікових категоріях стали Олена Дахновська з Вінниці, Ольга Землянська з Бобруйська, Тетяна Буднік з Мінська, Любомир Семків з Калуша, Олексій Жиляєв з Коростишева, киянин Віталій Гавриленко. Кращі спортсмени були нагороджені медалями, дипломами і призами, які надали спонсори: туристична фірма «Бусоль-вояж» (директор Мирослав Пап), ПМП «Сонет» з Києва (директор Юрій Липневський), готельно-туристичний комплекс «Світанок» (гендиректор Василь Крічфалуші), відділ молоді і спорту Мукачівського міськвиконкому (заввідділом Сергій Товканець), МП «Оптика» (директор Юрій Луца), ДП «Закарпатгеодезцентр», підприємці В’ячеслав Давидович, Денис Шалаєв, Валерій Купріянов, Дмитро Міллер та Роберт Фрідман. Приємно, що організатори не забули і ветеранів. Пам’ятними подарунками були відзначені львів’янка Галина Котило, Надія Сердюк з Полтави, лучанин Валерій Шульга, Юхим Штемплер з Чернівців.
Ці змагання стали доброю нагодою для перевірки готовності членів юнацької збірної команди України, що готуються у травні виступати у Латвії на чемпіонаті світу серед школярів. Нагадаємо – серед інших до команди включено і дев’ять учнів з Мукачева.
Медаль "Лемковини 1998"

Стаття в білоруському журналі "Бліскавіца" про "Лемковину-98"
о

о


«Лемковина-2000» виявила нові обдарування
(Василь Муха для газети «Старий Замок», 13.04.2000)

            Звичні чемпіонати та розіграші Кубка країни, не дивлячись на відомі фінансові труднощі, і нині проводяться по багатьом видам спорту. А ось змагання іншого рівня? Цим, на жаль, небагато хто може похвалитися. Спортсмени-орієнтувальники – у ряді приємних винятків. У них, окрім, так би мовити, планових, проходять і інші турніри. Такими, зокрема, є і традиційні змагання «Лемковина», які проводяться з 1991 року з ініціативи мукачівського клубу «Товариш» (керівник О.Цепурдей). У ролі співорганізаторів цьогорічної першості виступили управління освіти, сім’ї, молоді і спорту мукачівського міськвиконкому (начальник І.Бабич) та Закарпатський ЦТКЕСум (директор В.Чепа).
            Цієї весни на трасах, які було прокладено у мальовничих лісах поблизу сіл Пістрялово та Бистриця на Мукачівщині, зібралися понад 200 спортсменів зі Львова, Калуша, Луцька, Рава-Руської, Хмельницького, Чернівців, Полтавської та Черкаської областей, Ужгорода. Зрозуміло, що найбільш численною командою були представлені мукачівці. Їм і дісталася левова частина нагород змагань. Абсолютними переможцями (за сумою виступів у трьох номерах програми) у своїх вікових групах стали: Ольга Гуніна, Олександр Букланов і Ольга Семак (всі із ЗОШ №1), Мартон Лангбауер (ЗОШ №16), Яна Попович (МТІ), Марія Семак (ЗОШ №20), В’ячеслав Мухідінов (всі з міста над Латорицею), лучани Віталій Шафар та Валерій Шульга, Галина Котило зі Львова, Руслан Бойко з Хмельницького та Ігор Палагнюк з Чернівців. Срібні медалі у триборстві із закарпатців вибороли учні ВПУ №3 Андрій Харченко та Анна Телякевич, і Андрій Липченко з ЗОШ №1. Ужгородцю Сергію Готрі та мукачівцям Любові Фоміній, Ользі Шевченко та Андрію Подоляку вручили нагороди за треті місця.
            З усією очевидністю «Лемковина-2000» показала, яке багате закарпатське спортивне орієнтування на юні обдарування. Тим із них, хто наполегливо примножує свій талант повною самовіддачею на тренуваннях, вже найближчим часом під прапорами країни належить виступати на всесвітніх змаганнях, першим з них стане чемпіонат світу серед школярів в Ізраїлі.
І ще про важливе: цей турнір вдався ще й завдяки безкорисній допомозі, яку надали організаторам мерія Мукачева (перший заступник міського голови Й.Кулл), МПП «РУС» (директор В.Русин), ЗАТ «Торгбудматеріали» (директор В.Марусинець), Мукачівська міська організація молодіжного об’єднання «Наше покоління» (голова – майстер спорту України зі спортивного орієнтування В.Прокопець), командування в/ч 1556 (командир полковник Г.Воробйов), «Закарпатгеодезцентр» (начальник І.Олексій), приватні підприємці І.Глагола та О.Палагнюк, та Чернівецький КСО «Мідіз» (керівник Ю.Штемплер).

«Лемковина» відкриває сезон
 (Ольга Шевченко для газети «Дзеркало тижня. Україна», 6.04.2001)

Останнього березневого дня на Закарпатті стартами у традиційних змаганнях «Лемковина-2001» відкрили новий сезон спортсмени-орієнтувальники. Дощ із вітром, що майже не припинялися, не завадили близько двомстам учасникам із більшості регіонів України вести гостру боротьбу за секунди. Серед жінок головний приз виборола призерка торішнього чемпіонату світу серед юніорок, студентка Прикарпатського університету Наталія Потопальська, найсерйознішу конкуренцію якій склала бронзова призерка чемпіонату світу серед військових Марія Спасюк. Третє місце посіла майстер спорту з Полтавщини Неля Олійник. У змаганнях чоловіків у всіх номерах програми переміг майстер спорту Микола Якимечко з Калуша. Утім, на найскладнішій із дистанцій – чотирнадцятикілометрівці, що проходила через 15 КП, його перевага не була вже такою беззаперечною: лише кількома секундами поступився йому на фініші першокурсник УжНУ Андрій Харченко – юнацький чемпіон Європи 2000 року. А на 12-кілометровій класичній трасі, що проходила в горах поблизу Ділка, Андрій став бронзовим призером.
Автор емблеми міжнародних змагань зі спортивного орієнтування "Лемковина-2001" мукачівець Андрій Шебалдов
Кращі результати серед закарпатських спортсменів у своїх вікових групах показали: серед 17-18-річних – студент УжНУ Сергій Бабич (дві золоті та срібна медалі); випускниця мукачівської ЗОШ №13 Ніна Расчупкіна (нагороди за перше та друге місця); серед 15-16-літніх абсолютною переможницею стала минулорічна чемпіонка світу серед юнок мукачівка Марія Семак, а її друзі по клубу «Товариш» Сергій Букланов, Ольга Гуніна, Олександр Харченко (всі з ЗОШ №1) та Дмитро Терпай (ЗОШ №2) вибороли на окремих дистанціях відповідно золоту, срібну і по бронзовій медалі. Одна перемога на 8-кілометровій трасі з 9 КП на рахунку Миколи Бескида з Ужгороду (ЗОШ №20). Серед хлопчиків не старших 14-ти років найкраще виступив семикласник мукачівської ЗОШ №1 Олександр Букланов, який переміг у села Бистриця, а на дистанції в околицях Лалова фінішував другим, та його однокласник Андрій Липченко, що здобув «бронзу». У змаганнях серед наймолодших медаль було вручено 10-річній Олександрі Касьяновій (ЗОШ №13, Мукачево).
В рамках «Лемковини» розігрувалася і Першість України серед команд закладів позашкільної освіти. У загальнокомандному заліку тут перемогли колективи Закарпатського центру туризму і спорту учнівської молоді, Дніпропетровського дитячо-юнацького центру міжнародної співпраці й Івано-Франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді. До шістки кращих увійшли також колективи Львівської, Волинської та Полтавської областей.
Переможцям вручено кубки та дипломи Державного центру туризму і спорту Міністерства освіти й науки України. Усі призери були відзначені й медалями та призами, що їх надали Мукачівський міськвиконком, член Національної спілки художників України Юрій Сяркевич, спонсори змагань: підприємство ВКП «Кристал» (директор О.Федорович), ТОВ «Екстра» (В.Тарасов), «Віком» (В.Купріянов), «Оптика» (Ю.Луца), «Фуджі» (В.Сидоренко) та приватний підприємець О.Ткачук. 
Мали нагоду перевірити свою форму на початку сезону і українські легіонери в представницькому турнірі, що відбувся у шведському Охусі. Жіноча команда датського клубу «Фарум-Тісвілде ОК», у складі якої виступають віце-чемпіонка світу 1999 року мукачівка Ірина Купріянова та Олена Забродська з Харкова, посіла друге місце. Херсонець Олександр Михайлов, який теж захищає кольори «Фарума», свій етап в естафеті пробіг, як завжди, добре — фінішував за кілька секунд після лідерів і завоював разом із командою срібні нагороди. А найтитулованіший серед українських орієнтувальників чернівчанин Юрій Омельченко, який щойно прийшов у норму після хвороби, біг на завершальному етапі за другу команду «Оріона» і вивів її на третє місце.
Ще одна мукачівка, Ганна Телякевич, яка від нинішнього року виступає у складі клубу «Walton Chasers» із Стаффорда, стала срібною призеркою чемпіонату Англії з орієнтування вночі.
Але головними стартами року для орієнтувальників стануть Всесвітні Ігри в японському Акіта, чемпіонат світу у фінському Тампере, юніорський чемпіонат, який відбудеться в угорському Мішкольці, та чемпіонат Європи серед кадетів у Чехії.

Фото тренерів команд – учасниць змагань "Лемковина-2002", що проходили у Невицькому. У першому ряду Ефим Штемплер (Чернівці), Костя Левчик (Хмельницький), Григорій Семенюта (Лубни), Неля Олійник (Лубни), Георгій Бордіян (Чернівці), Костянтин Сас (Ужгород) та Іван Тумак; у верхньому ряді Дмитро Козачинський (Сагунівка) та Андрій Дідик (Трускавець).


Сезон відкрили у Невицькому
(Ольга Шевченко для газети «Новини Закарпаття», 18.04.2002)

Шквальний вітер, який майже збивав з ніг спортсменів і рвав фінішні намети, стрімкі кам’янисті схили, вщерть вкриті скельними обривами та «живими» валунами – все це, та ще багато іншого, створили додаткові перешкоди учасникам 11-х традиційних змагань зі спортивного орієнтування «Лемковина-2002».   
Та навіть такі екстремальні умови не змогли позбавити хорошого настрою спортсменів, які зібралися з багатьох регіонів України, адже чудові спортивні карти, виняткова по красі і зручності галявина на березі стрімкого Ужа у підніжжя Невицького замку, вміло облаштована організаторами галявина для розташування фінішу – все це сприяло створенню по-справжньому святкової атмосфери.
Це дійство, що його влаштували головні організатори – Закарпатський ЦТКЕСум (директор – Заслужений вчитель України Володимир Чепа) та управління освіти і науки облдержадміністрації (начальник – Борис Качур), гідно наслідування і усіляких похвал. Степан Слуцький (колишній ужгородець, а нині громадянин США) – один з кращих спортивних картографів України – склав карту околиць Невицького замку та проспонсорував іншу – у Дубках. Давно мріяв він відкартографувати цей район і використати лісову сцену, що її подарувала природа. Потім було планування дистанцій, їх постановка, безсонні ночі і... відмінні змагання, які в якості головного судді провів керівник мукачівського КСО «Товариш» – відмінник освіти України Олександр Цепурдей. В начальниках дистанцій ходили Андрій Лозицький, Яна Попович, Володимир Тарасов, Андрій Шебалдов та Микола Бескид. Інспектував траси сам віце-президент обласної федерації спортивного орієнтування Руслан Касьянов. До речі, всі ці судді високої кваліфікації, майстри та кандидати у майстри спорту. Не дивлячись на велику кількість учасників відмінно справився з роботою секретаріат – результати, обраховані на комп’ютері Андрієм Середяком та Ларисою Петрище, вилітали мов із кулемета.
Програма змагань була традиційною – медалі розігрувалися у п’яти вікових групах на середній, класичній та короткій дистанціях. Найбільшу кількість нагород (26, в тому числі 11 – за перші місця!) вибороли господарі – закарпатці, а абсолютними лідерами (по три перемоги) у своїх категоріях стали: дворазова призерка світових чемпіонатів калушанка Наталія Потопальська – серед жінок, чернівчанин Ігор Палагнюк – серед юнаків віком до 16 років, а також мукачівці Олександра Касьянова, яка була кращою серед наймолодших дівчат і Олександр Букланов – серед хлопчиків 1988-89 р.н. Численні призи, якими спонсори буквально завалили призерів, серед наших краян отримали також переможці на окремих дистанціях: Сергій Готра з УжНУ і вихованці «Товариша» Ольга Гуніна, Ніна Расчупкіна та Іванна Бринзяник; срібні призери: Андрій Липченко і Валерія Бірюкова, Олександр Повшик та Андрій Харченко (всі з Мукачева) і Дарина Куриленко (Ужгород); володарі бронзових нагород: мукачівці Марія Семак, Дмитро Терпай та Сергій Букланов.
Заступник директора ЦТКЕСум, суддя республіканської категорії Костянтин Сас і цього разу опікувався всіма організаційними питаннями. Турбот у нього було вище голови, та оргкомітет успішно справився з усіма непростими завданнями, а суттєву допомогу в цьому йому надавали працівники Ужгородського лісництва, службовці МНС та військовослужбовці Ужгородського гарнізону. На заключному спільному засіданні суддівської колегії з представниками команд відбувся винятковий випадок – організатори змагань зірвали оплески.
Відтак літній спортивний сезон в орієнтувальників відкрито. Вже цього квітня першими на найважливіший іспит вийдуть наймолодші – у Португалії відбудеться чемпіонат світу серед школярів. Закарпаття у національній збірній представлятимуть четверо вихованців Олександра Цепурдея, а саме: Олександр Букланов, Андрій Липченко, Борис Горожа та Олександр Повшик.

Дванадцятий старт «Лемковини»
(Олена Малега для газети «Срібна Земля», 26.04.2003)

            Новий спортивний сезон для орієнтувальників України розпочався участю у традиційних, уже 12-х за ліком, змаганнях «Лемковина-2003», які відбулися на Мукачівщині.
            Важливість турніру не тільки в тому, що це стартові змагання року. Вони, підкреслив заслужений діяч фізичної культури і спорту, старший тренер збірної команди України Омелян Куцук, стали доброю школою, яку пройшли тисячі прихильників лісового спорту не лише нашої країни, а й з Росії, Білорусі, Латвії, Словаччини, Угорщини, Литви. Серед призерів попередніх «Лемковин», яка з ініціативи мукачівського тренера Олександра Цепурдея проводиться силами вихованців клубу «Товариш» та Закарпатського ЦТКЕСум, були й лідери національної збірної, переможці змагань найвищого рівня: чернівчанин Юрій Омельченко – чемпіон та володар Кубка світу, калушанка Ніна Вінницька – чемпіонка Всесвітніх військових ігор, віце-чемпіонки світу серед юніорок мукачівка Ірина Купріянова та Наталія Потопальська з Івано-Франківська, призер численних змагань світового рангу В’ячеслав Мухідінов з Мукачева…
            Але у юних орієнтувальників багато перепон на шляху до чемпіонських звань. Наприклад, через брак фінансування декілька років для юнаків та дорослих не проводяться навчально-тренувальні збори. Спортивну форму та поїздки на змагання часто оплачують лише батьки спортсменів. Клуби руйнуються, виходить з ладу обладнання. Так, приїжджі учасники «Лемковини» були буквально шоковані станом приміщення одного з кращих у країні клубів спортивного орієнтування – мукачівського «Товариша», що на вулиці Московській, 40. Будинок, збудований у 30-х роках минулого століття, здається, з «чеських» часів так жодного разу і не ремонтували. Вочевидь, що самотужки юним спортсменам та їх тренеру з ремонтом не справитися... Ось і губить наш край своїх майбутніх чемпіонів.
Та змагання показали, що спортсменам, і не тільки призерам, не бракує волі до перемоги, психологічної стійкості та майстерності. 
На п’єдестал пошани в різних вікових категоріях підіймалися переважно представники Карпатського регіону.
У комплексному заліку в змаганнях наймолодших переконливу перемогу здобув 11-річний Василь Волох з мукачівської ЗОШ №6, срібну медаль виборов Богдан Полянський з Калуша, а призи за третє місце вручені мукачівцю Ростиславу Янковичу (ЗОШ №1). Серед спортсменів 1989-90 р.н. (тут змагалися 23 учнів) домінували буковинці: до чільної десятки увійшли аж 8 представників Чернівців. Кращим серед них був Денис Сафронюк.
Уперта суперечка точилася в наступній віковій групі, де перемогу виборювали 35 спортсменів до 16 років. Цього разу вдача знов посміхнулася переможцям минулорічного чемпіонату світу серед школярів, що проходив в Португалії, дев’ятикласникам мукачівської ЗОШ №1 Олександру Букланову та Андрію Липченку. Олександр переміг, Андрій здобув срібло, а бронзу отримав Юрій Тимків з Івано-Франківська.   
Вдалі виступи юних закарпатців підтримали їх старші товариші по команді. У змаганнях серед дорослих спортсменів опір суперників зламав 20-літній мукачівець, кандидат у майстри спорту Сергій Бабич, на другій та третій позиціях за ним фінішували майстри спорту прикарпатці Михайло Турганов і Микола Якимечко. Серед ветеранів старших 35 років першість вибороли мукачівці Андрій Шебалдов та Володимир Тарасов.
Напружена боротьба точилася і серед дівчат. Тут домінували гості. В найголовнішій категорії перемогла тренер ДЮСШ олімпійського резерву з Калуша, чемпіонка світу серед військових Марія Спасюк. Серед юніорок – її учениця Ярослава Тригуб’як. Чернівчанки Тетяна Жильцова та Ольга Арсенюк були кращими в Ж-16 та Ж-14 відповідно, а серед наймолодших сильнішою стала Катерина Гуцаленко з Луцька. Мукачівки задовольнилися срібними медалями: з другим результатом фінішували Ольга Гуніна у Ж-18 та Іванна Бринзяник – у Ж-14, а серед дівчат 1991 р.н. і молодших друге та третє місця посіли мукачівка Валерія Бірюкова та Оксана Пиринець з Келечина.
Серед інших закарпатських учасників відзначимо хороші результати, що їх показали на окремих дистанціях ужгородці Роман Криванич (1 місце), Антон Чура (2), Мар’яна Тешнеровська (3), Сергій Готра (4), Геннадій Кудашев (5), Агата Манкович (6), Ференц Гутлебет (6), Федір Грубий (6); міжгірці Юліана Ключівська, Василь Коваль-молодший та Валерій Пиринець, мукачівці Андрій Расчупкін (4 місце), Ірина Бажан (5) та Петро Волох (5). Честь і хвала тренерам та їхнім учням! А навчають закарпатських учасників змагань ужгородці Олексій Жданович, Інга Матічіна та Віктор Малетич, іршавець Олександр Осійський, Василь Коваль з Міжгір’я і мукачівець Олександр Цепурдей.
Завершилися ці змагання нагородженням переможців медалями й дипломами та щедрими призами, що їх надали Закарпатський ЦТКЕСум та вихованці СК «Товариш» - майстри спорту України брати В’ячеслав і Сергій Мухідінови та Дмитро Міллер.

Немає коментарів:

Дописати коментар