суботу, 18 липня 2015 р.

Значок "А.Волошин - прем'єр-міністр Карпатської України"



70 років тому – 19 липня 1945 року – у Бутирської в'язниці в Москві, перестало битися серце великого, видатного і гідного сина України, професора, доктора о. Августина Волошина, Президента Карпатської України, Героя України (посмертно), вина якого перед людиноненависницьким та великошовіністичним комуністичним режимом полягала тільки в одному: що він народився українцем, українцем хотів жити, любив і поважав свій народ, бажав йому щастя і доброї вільної долі, боронив мову, історію та звичаї свого народу, був патріотом і священиком з вірою в Господа Бога та майбутнє своєї держави — України.
Значок 1938 року. Отець А. Волошин, президент Карпатської україни, народився 17 березня 1874 р. у селі Келечин,нині- Міжгірського району

Августин Волошин зробив значний внесок у політичне й державницьке життя Закарпаття. Він був головою Центральної Руської (Української) Народної Ради, засновником Християнсько-народної партії і послом (депутатом) від цієї партії в Чехословацькому парламенті, державним секретарем (міністром) охорони здоров'я у першому автономному уряді Підкарпатської Русі, прем'єр-міністром, послом Сойму Карпатської України, і, нарешті, 15 березня 1939 р. обраний Президентом Карпатської України. За його безпосередньої участі Сойм Карпатської України 14 — 15 березня 1939 р., висловлюючи вікові прагнення карпатоукраїнського народу та не зважаючи на військову агресію фашистської Угорщини, підтриману фашистською Німеччиною, проголосив незалежну українську державу — Карпатську Україну, затвердив державну символіку: синьо-жовтий прапор,  державний герб Тризуб із Володимирським хрестом посередині, державний гімн «Ще не вмерла України ні слава, ні воля ...». У роки Другої Світової війни був деканом і ректором Українського Вільного Університету у Празі до його безпідставного і незаконного (на той час громадянина Чехословацької республіки) затримання 20 травня 1945 р. органами СМЕРШу та його подальшого етапування до внутрішньої тюрми НКВД СРСР у Москві.
Вища відзнака Карпатського Університету імені Августина Волошина (Ужгород) - орден Президента Карпатської України Августина Волошина. І та ІІ ступені.

Немає коментарів:

Дописати коментар